Для приготування напою, здатного бадьорити вранці, використовуються різні пристрої. Це може бути кавомашина або кавоварка. Прилади створені для полегшення виконання повсякденного завдання.
Принцип роботи
Кавомашина — складний пристрій, який здатен автоматично готувати напій. Принцип його роботи складається з декількох етапів:
- Помел зерен. Прилади обладнані вбудованими млинами, які подрібнюють каву перед приготуванням.
- Дозування порошку. Пристрій автоматично вимірює кількість кави для кожної порції.
- Нагрівання води та створення тиску. Рідина оптимальної температури під високим тиском (9–15 бар) пропускається через кавовий порошок. Це дає змогу максимально екстрагувати аромат і смакові компоненти.
Прилад допомагає економити час, коли необхідно поспішати у справах. Для створення напою рекомендується купити кавову машину для дому, яка здатна готувати лате, макіато або раф. Завдяки цьому не потрібно стояти у кав’ярні, очікуючи виконання замовлення. Кавоварка — проста техніка, призначена для приготування фільтрованого напою. Принцип роботи складається з нагрівання води, її проходження через кавовий порошок і фільтрації.
Якість напою
Кавомашини готують продукт з багатим і насиченим смаком завдяки високому тиску та точному контролю параметрів. Пристрої дають змогу створити різні види напоїв, такі як еспресо, капучино, лате, мокко, рістретто. Кожен з видів має унікальний смак та аромат. За допомогою кавоварки можна приготувати фільтрований напій, який має м’які та менш насичені характеристики. Завдяки тривалому контакту води з меленими зернами продукт відрізняється нижчою концентрацією. Рідина повільно просочується через порошок, екстрагуючи смакові компоненти. Фільтрований напій менш гіркий, оскільки процес відбувається за нижчої температури та без високого тиску.
Зручність і функціональність
Кавомашини надають більше можливостей і функцій, але можуть бути складнішими у використанні. Вони оснащені паровою трубкою або капучинатором для створення напою з додаванням молока або збитих вершків. Завдяки автоматизації процесу приготування кави відбувається без втручання людини. Деякі прилади здатні запам’ятовувати налаштування для кожного типу напою. Кавомашини потребують регулярного обслуговування: очищення, декальцинації та зміни фільтрів. Кавоварки є простими та зручними у використанні. Вони мають інтуїтивно зрозумілу конструкцію та не вимагають складних налаштувань. Для приготування кави потрібно лише:
- заповнити резервуар водою;
- додати кавовий порошок у фільтр;
- натиснути кнопку.
Кавоварки швидко готують велику кількість напою, що зручно для сімей або офісів. Готову каву можна отримати за кілька хвилин. Різниця між кавомашиною та кавоваркою полягає у складності, функціональності та якості приготування напою. Вибір пристрою залежить від потреб, смакових уподобань і бюджету.