У 2025 році в Дніпропетровській області зафіксовано 7 випадків ботулізму, з них троє — серед дітей. Про це повідомили в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.
Як зазначила лікарка загальної гігієни обласного центру контролю та профілактики хвороб Лариса Замкова, до медичних закладів потрапили дві родини. У обох випадках причиною стало вживання власноруч приготованих в’ялених продуктів — риби та ковбаси. На жаль, одного чоловіка врятувати не вдалося.
«Ботулотоксин — одна з найсильніших отрут. Він вражає нервову систему і найчастіше зустрічається у в’яленій рибі, домашніх консервах, закрутках. Його неможливо виявити візуально», — пояснила Замкова.
Завідувач інфекційного відділення Володимир Чумак зазначив, що перші симптоми включають слабкість, нудоту, сухість у роті, порушення зору, блювоту. Ускладнення можуть включати параліч кишківника, сечовивідної системи та дихальні розлади. Ознаки хвороби можуть з’являтися як через кілька годин, так і через 10 днів. Чим раніше проявляються симптоми — тим тяжче перебіг.
Реабілітація може тривати місяці, іноді — більше року. За словами медиків, навіть після лікування ураження зору не завжди вдається повністю відновити.
Медики застерігають: не купуйте в’ялену рибу та домашні консерви на стихійних ринках, не вживайте продукти з деформованими кришками, підтіканням чи підозрілим запахом. І при перших симптомах — одразу звертайтеся до лікаря.
фото з відкритих джерел