Морквяний пиріг з горіховою глазур’ю – здорова десертна альтернатива без випікання, яка поєднує натуральну солодкість фініків з ніжною текстурою кеш’ю. Цей пиріг не містить цукру, борошна та масла, але вражає насиченим смаком і кремовою консистенцією. Ідеальний варіант для прихильників здорового харчування та веганської кухні.
Інгредієнти (на 8 порцій)
Для основи:
- морква – 220 г
- фініки – 400 г
- волоські горіхи – 300 г
- борошно кокосове – 80 г
- родзинки – 40 г
- екстракт ванілі – 2 ч. л.
- кориця мелена – 1 ч. л.
- імбир сушений мелений – 3/4 ч. л.
- мускатний горіх мелений – 3/4 ч. л.
- сіль морська – 1/4 ч. л.
Для горіхової глазурі:
- кеш’ю – 150 г
- вершки кокосові – 120 г
- лимон (сік) – 30 г
- кленовий сироп – 45 г
- ванільний екстракт – 1 ч. л.
Приготування:
Крок 1. Готуємо горіхову глазур
Замочіть кеш’ю у холодній воді мінімум на 4 години або на ніч – це зробить горіхи м’якими та дозволить отримати гладку кремову текстуру. Злийте воду та промийте.
Збийте розмочені кеш’ю у потужному блендері разом з кокосовими вершками, свіжовичавленим лимонним соком, кленовим сиропом і ванільним екстрактом. Збивайте 2-3 хвилини до абсолютно гладкої консистенції без грудочок. Перекладіть глазур у миску та поставте у холодильник, поки готуєте основу.
Крок 2. Підготовка моркви
Помийте та почистіть моркву. Натріть її на дрібній тертці – чим дрібніше, тим краще вона розподілиться в тісті. Відставте натерту моркву в окрему миску.
Крок 3. Готуємо основу пирога
Якщо фініки сухі, замочіть їх у теплій воді на 10-15 хвилин, потім злийте воду. Подрібніть фініки у блендері до пастоподібного стану – має вийти липка однорідна маса.
Вийміть фінікову пасту з блендера. Покладіть у блендер волоські горіхи разом зі спеціями (корицею, імбиром, мускатним горіхом) і сіллю. Подрібніть до крихтоподібної консистенції, але не до стану борошна – мають залишитися невеликі шматочки.
Додайте до горіхової суміші натерту моркву та фінікову пасту. Збийте кілька секунд до об’єднання інгредієнтів – має вийти еластичне, злегка липке тісто, яке тримає форму.
Крок 4. Змішуємо тісто
Перекладіть тісто в велику миску. Додайте кокосове борошно та родзинки. Обережно перемішайте руками або лопаткою до рівномірного розподілу всіх інгредієнтів. Кокосове борошно надасть пирогу додаткової структури.
Викладіть суміш у форму для випічки діаметром 20-22 см (краще використовувати роз’ємну форму з антипригарним покриттям або застелену пергаментом). Притисніть тісто до дна рівномірним шаром, використовуючи дно склянки для створення гладкої поверхні.
Крок 5. Формуємо торт
Вийміть глазур з холодильника та рівномірно вилийте її на основу пирога. Розрівняйте лопаткою, створюючи гладку поверхню.
Поставте форму у морозильну камеру на 3-4 години до повного застигання глазурі. Пиріг має добре затвердіти.
Подача:
Перед подачею витягніть пиріг з морозилки за 30 хвилин, щоб він став м’якшим та набув оптимальної консистенції. Акуратно вийміть з форми.
Прикрасьте пиріг за бажанням:
- тертою морквою
- цілими волоськими горіхами або кеш’ю
- кокосовою стружкою
- свіжими ягодами
- натертою лимонною цедрою
Наріжте гострим ножем на 8 порцій. Зберігайте у морозильній камері до 2 тижнів або в холодильнику до 5 днів.
Корисні поради:
- Якщо немає кленового сиропу, можна використати фініковий сироп або мед
- Замість волоських горіхів підійдуть пекан або мигдаль
- Для веганської версії переконайтеся, що кленовий сироп не містить продуктів тваринного походження
- Глазур можна зробити заздалегідь і зберігати в холодильнику до 3 днів
- Для більш насиченого смаку додайте трохи апельсинової цедри
Цей морквяний пиріг – ідеальний десерт для тих, хто піклується про здоров’я, але не хоче відмовлятися від солодкого!
Юлія Приходько,
фото з відкритих джерел
raw dessert, Днепр сейчас, Підгородне, Підгороднє, Украина сегодня, без випічки рецепт, веганський десерт, горіхова глазур, здоровий десерт, здорові солодощі, кеш'ю рецепт, кокосові вершки, морквяний пиріг, морквяний торт, новини, новини Підгородне, новости Днепра, новости Украины, новости области, пиріг без випікання, пиріг без цукру, пиріг з фініками
