Цієї осені, у порівнянні з літніми цінами, вартість борщу з м’ясом знизилася на 3%, а пісного – на 48%. Причиною зменшення вартості стало сезонне здешевлення овочів, які входять до складу борщу. Аналітики дослідили ціни на ці інгредієнти в супермаркетах столиці та обчислили середню вартість приготування борщу для української родини вдома на сьогоднішній день.
Індекс борщу визначається як середня сума витрат на приготування страви за класичним рецептом. Він розраховується за аналогією з міжнародним індексом БігМаку і є своєрідним індикатором вартості “продуктового кошика” в супермаркетах.
Загальна вартість інгредієнтів В Україні різко впали ціни на овочі, які використовуються для приготування борщу, що зробило цю страву значно більш доступною у третьому кварталі 2023 року. За даними аналітиків Zakaz.ua, у супермаркетах знизилися ціни майже на всі компоненти національної страви, окрім томатної пасти, м’яса та сметани. Найбільше здешевлення торкнулося капусти , цибулі та моркви. Також значно знизилися ціни на такі компоненти борщу, як картопля (на 93%), буряк (на 59%) та соняшникова олія (на 5%).
Таким чином, за спостереженнями науковців Інституту аграрної економіки, вартість овочів знижується через високий рівень самозабезпечення населення цими продуктами. Згадаємо, що попередній рік був досить несприятливим з високими цінами на компоненти для борщу через тимчасову втрату Херсонщини, яка забезпечувала 35% овочів українського ринку, а фермери не змогли вчасно адаптуватися і здійснити посіви. Водночас цього року ситуація змінилася – виробники посадили достатньо овочів та фруктів і отримали хороший урожай, а також внутрішній ринок скоротився через розумне поповнення запасів українців з власних городів та садиб.
Витрати на приготування борщу для сім’ї зазнали змін
Аналітики відстежили динаміку цін на інгредієнти для борщу за стандартним рецептом протягом останнього кварталу. Виявлено, що витрати на приготування сімейної порції борщу впали до 165,90 грн у вересні 2023 року з 172 грн, що було у липні, показуючи зниження на 3%.
Згідно з дослідженням Zakaz.ua, було також проаналізовано зміну вартості борщу протягом воєнного стану в Україні, деталі якої представлено в інфографіці нижче.
М’ясо залишається найбільш коштовним компонентом у складі борщу, складаючи дві третини від його вартості. Вегетаріанська версія борщу зараз оцінюється в приблизно 49 грн, у той час як у липні вона коштувала 76,90 грн, що на 28 грн дешевше. Цікаво, що ця ціна майже не відрізняється від передвоєнної вартості — у лютому 2022 року вегетаріанський борщ коштував 47,2 грн.
Борщ, національна страва України, яка внесена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, є невід’ємною частиною щоденного раціону багатьох українських родин. Вартість каструлі борщу є індикатором змін у цінах на основні продуктові товари в країні.
фото: з відкритих джерел
Dnipro News, Dnipro today, Pidhorodne, Pidhorodne News, UNESCO, Ukraine, Ukraine News, Ukraine today, analysis, borscht, cost, cultural heritage, economy, family, ingredients, market indicator, national dish, prices, regional news, vegetarian version, wartime, Днепр сейчас, Дніпро, Підгородне, Украина сегодня, Україна, ЮНЕСКО, аналіз, борщ, вартість, вегетаріанська версія, воєнний стан, культурна спадщина, національна страва, новини, новини Підгородне, новости Днепра, новости Украины, новости области, сім'я, ціни, экономика, інгредієнти, індикатор ринку