Солодкі квіти, букети та композиції – такі кондитерські шедеври створює Катерина Сефіханова із Дніпра. Її роботи виглядають дуже реалістично – це відзначають і журі різних змагань. Нещодавно дніпрянка здобула перемогу на міжнародному конкурсі у Польщі “Expo Sweet 2023”, звідки привезли золоті медалі. Про свою “солодку” діяльність вона розповіла в екслюзивному інтерв’ю.
ОЛІМПІЙСЬКІ ЗМАГАННЯ
– Пані Катерино, як ви зрозуміли, що вам подобається кулінарія? Чому обрали саме кондитерську справу та пов’язали життя із солодким?
– Рада вітати вас та читачів газети «Вісті Придніпров’я». Я – член Асоціації кулінарів України, декан Дніпровського факультету менеджменту і бізнесу Київського університету культури. Та передусім я кохана дружина, мама двох чарівних дітей, а також нещодавно стала бабусею.
Добре пам’ятаю, як у 2020 році ми з колегами відвідали кулінарні Олімпійські ігри в німецькому Штутгарті. До речі, того ж року наша українська команда брала участь у кулінарних змаганнях уперше. За фахом я інженер-технолог із приготування їжі, тому кондитерська справа – це улюблений напрям для мене, але з 2020 року, саме після кондитерських Олімпійських ігор, вироби з цукрової мастики особливо припали мені до душі. Слід зазначити, що коли я вперше почала виробляти солодкі квіти, то відчула душевний спокій. А у такий важкий період, під час повномасштабної війни, кондитерська справа та вироби з мастики – це для мене справжній «антистрес».
– Ваші роботи дуже реалістичні. Якими техніками ви досягаєте такого ефекту?
– Як майстра, мене можна відрізнити за кількома ознаками. По-перше, мої кондитерські вироби виготовлені з душею та любов’ю (усміхається). А якщо серйозно, то я використовую цукрову пасту, саме завдяки їй зроблені деталі виглядають реалістично, ніби «живі». Цукрова паста – це матеріал для створення кондитерських витворів мистецтва. Вона застосовується саме для ліплення різних фігур, а також для «обтягування» тортів.
ВИЗНАННЯ СТУДЕНТІВ
– Кілька років тому ви створили торт у вигляді пенька із квітами. Чи робите ви смаколики на замовлення?
– На жаль, на замовлення я не працюю, тому що маю основне і постійне місце роботи в університеті. Спілкування зі студентами мені подобається, і це займає багато часу. Нині квіти з цукрової пасти – це моє хобі. Можливо, згодом захоплення переросте в особисту професійну студію кондитерських виробів.
– Ми заговорили про вашу основну діяльність в університеті. Чи знають студенти про ваше «солодке» хобі? Чи отримуєте від них певні відгуки?
– Мої студенти активно підтримують та пишаються мною, бо не кожен декан може створювати таку красу і ділитися професійними секретами (усміхається). Справді, мені дуже приємно отримувати схвалення та чути від них гарні слова.
ОСОБЛИВА РОБОТА
– Для більшості майстрів перший виріб є особливим, адже залишається у пам’яті назавжди. Чи пам’ятаєте ви свій перший витвір?
– Я з цим повністю згодна. Моя перша конкурсна робота мала назву «Осіння композиція». Вона принесла мені перемогу. Я отримала золоту медаль у Білорусі в 2021 році. Дизайн роботи був ретельно продуманий. Чітко промальовані квіти підходили під відповідну тематику. Це мій перший букет, який залишився в пам’яті як щось особисте. Це саме той шедевр, який розлетівся Інтернетом – пеньок, з якого ростуть квіти.
– Нещодавно ви перемогли на міжнародному конкурсі у Польщі і привезли додому одразу дві медалі. Розкажіть детальніше про цей тріумф?
– Так, мої переможні роботи були визнані у Польщі на міжнародному конкурсі EXPO SWEET 2023. Це найбільший щорічний ярмарок кондитерських виробів та морозива. Я здобула дві золоті медалі, відповідно, за два різні вироби з цукрової пасти. Насправді, журі було суворим, але справедливим.
Завдяки своїм учителям – Марії Шрамко та Ларисі Рибчук – я почувала себе конкурентоспроможною та впевненою у власних силах. За дві композиції також отримала грошовий приз, що дуже здивувало. Я не очікувала матеріальної винагороди, бо така практика зустрічається не на усіх конкурсах. Мені було дуже приємно, що журі оцінило мої вироби. Це мотивує та дає натхнення створювати інші роботи.
– Ви берете участь у різних кулінарних конкурсах та вже неодноразово виборюєте перемоги. Чи плануєте змагатися й надалі?
– Я готуюсь до міжнародних Олімпійських ігор, які відбудуться у 2024 році в німецькому місті Штутгарт. Яка буде робота і що представлятиму – поки що маленька таємниця. Скажу лише, що це особлива композиція, бо вже зараз промальовую її та підбираю всі необхідні деталі.
МАРГАРИТА СОПІЛЬНЯК,
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ КАТЕРИНИ СЕФІХАНОВОЇ