Підгородненська громада Дніпропетровської області презентувала козацьку їжу на справжньому святі української автентичної кухні та народних промислів. Захід відбувся 20 грудня в Івано-Франківську в рамках проєкту «Таємниці України для тебе». Почесними гостями були Президент України Володимир Зеленський, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Надзвичайні й Повноважні Посли України та представники дипломатичного корпусу. Загалом презентовано 26 видів народних промислів та близько 30 рецептів української автентичної кухні.
Підгородненську громаду представляла «Спаська затірка», майстриня Цапик Лідія Петрівна. Допомагала їй директор музею ім. Коваля ‒ Омельченко Лариса Павлівна.
Лідія Петрівна не лише продемонструвала готову страву, а й вчила давньому мистецтву натирання затірки. Для цього до Івано-Франківська доставлені ночви (вагани) в яких традиційно і роблять затірку. Кожен бажаючий міг спробувати «накатати» зі звичайної пропареної пшонини кульку, розміром з горошину, тим самим перенестися в козацькі часи, коли цю страву готували в багатьох дворах.
На завершення заходу, гості та майстри, побували на мюзиклі «Гуцулка Ксеня», який неймовірно поєднав традиції та сучасність.