Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнить 5 нових елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”, передає УНН із посиланням на повідомлення міністерства культури та інформаційної політики.
Як повідомили у відомстві, 6 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.
За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”.
Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО “Інститут культури України”.
Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:
- Технологія створення клембівської сорочки “з квіткою”;
- Великоднє гуляння “Водити Володара” в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;
- Борщівська народна вишивка;
- Карпатське ліжникарство.