На Дніпропетровщині інженери-розробники створили електрокар (фото)

На Дніпропетровщині інженери-розробники створили електрокар (фото)

24 Листопада 2021 Новини, Техно

У Кривому Розі інженери-розробники створили вітчизняний електрокар. Двигун, на якому працює машина, спочатку створювали для літака. Першу партію електромашин планують випустити вже наступного року. Про це Суспільному повідомив ініціатор проєкту Віталій Бризгалов.

Команда криворізьких ентузіастів анонсувала розробку української моделі елктровантажівки ще п’ять років тому.

У 2014-ому Віталій Бризгалов разом з однодумцями ремонтував електроніку та робив дрони для бійців на сході України. Каже, якісних та доступних запчастин було мало, тому вирішили самостійно створити електродвигун. Згодом виникла ідея створити електромобіль.

«Ми звернулися до заводів, які в нас існують, але виявили, що вони настільки далекі від цього, вони не можуть, у них нема фахівців, які можуть оцінити перспективи цього», – каже Віталій Бризгалов.

електрокар_Кривий Ріг

За роботу взялись самотужки. Один з інженерів-розробників Михайло Курій каже: автомобіль екологічний, безпечний та дешевий.

«Ми проєкт робимо максимально відкритий і сам продукт виходить максимально простий та відкритий», – сказав він.

Спочатку над автівкою працювали троє – механік, електронник та програміст. Прототип автівки під назвою «Мурмуресла» запустили у 2018-ому, переобладнавши стару маршрутку під електромобіль. Чоловіки кажуть, що на той час аналогів йому в Україні не було.

Пізніше вирішили зробити іншу версію машини – «Кулон» – та повністю зібрати її самостійно. В основі макету – універсальна модульна платформа, яка дозволяє змінювати розміри та можливості автомобіля. Головна особливість – власний двигун, який команда розробляла для літаків.

За словами розробників, «Кулон» створили не як сучасний «гаджет», а як просту екологічну та економічну машину, що може замінити існуючий міський транспорт.

«Збирали статистику по міському комерційному транспорту, його стану та його віку. У нас фактичний вік комерційного транспорту міської логістики – 18,5 років. Це дуже старий транспорт», – зазначив Михайло Курій.

Розробник додає – батареї, на яких працює автівка, можна використовувати знову, після відповідної обробки.

Через два роки Віталій Бризгалов планує повернутися до проєкту, з якого почалася розробка «Кулону». Здобутий досвід планує втілити у розробку акумуляторів для електролітаків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору