Осінній урожай здоров’я: гід по збору цілющих трав та плодів

Осінній урожай здоров’я: гід по збору цілющих трав та плодів

3 Вересня 2025 Корисно, Новини

Кінець літа та початок осені – найсприятливіший період для заготівлі природних ліків на всю зиму. Саме у вересні більшість лікарських рослин накопичує максимальну кількість корисних речовин, що робить їх збір особливо цінним для здоров’я.

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram!

Чому вересень – ідеальний час для збору

Досвідчені травники пояснюють: листя, плоди та квіти рослин накопичують найбільше цілющих речовин саме в серпні-вересні. Цей період забезпечує максимальну лікувальну силу заготовлених трав.

Фахівці радять збирати рослини на зростаючому місяці, коли в них концентрується найбільше корисних властивостей. Дотримання правильних термінів збору гарантує ефективність майбутніх настоянок та відварів.

Квіти та трави вересня

Серед найпопулярніших рослин для збору – чорнобривці, у яких заготовляють виключно шапочки квіток під час їх активного цвітіння. Календулу можна збирати протягом усього літа аж до осені, що робить її особливо цінною для домашньої аптечки.

Ехінацея пурпурова має подвійне призначення: для настоянок збирають рослину цілком, а для лікувального чаю використовують лише квіти. Деревій білий та рожевий заготовляють у вигляді кошиків суцвіть.

Плоди та ягоди для здоров’я

Особливу увагу варто приділити шипшині – справжньому скарбу вітамінів. Оптимальний час збору плодів – з кінця серпня до перших заморозків, поки ягоди дозріли, але ще не стали занадто м’якими. Цікавий факт: у вітамінних сортів чашолистки стоять вертикально, утворюючи коронку.

Плоди глоду найкраще збирати у першій декаді вересня, обираючи міцні темно-червоні ягоди. Калину заготовляють з середини вересня до пізньої осені, обов’язково у суху погоду.

Червону горобину збирають після перших заморозків – це покращує її смакові якості та лікувальні властивості.

Листя та корені

Листя малини та смородини у вересні досягає максимальної зрілості та накопичує найбільше вітамінів. Гілочки малини, що відплодоносили, обрізують разом з листям для подальшого висушування.

Брусницю заготовляють наприкінці вересня – на початку жовтня, після дозрівання ягід. Важливо: листя потрібно переробити протягом 3-5 годин після збору, інакше воно втратить більшість корисних властивостей.

Найбільш цінні корені лопуха викопують наприкінці вересня, коли вони стають особливо крупними та м’ясистими.

Інші корисні рослини вересня

У серпні-вересні також збирають лікарську ромашку, полин, чистотіл, звіробій, безсмертник, іван-чай, хміль, верес, валеріану, волошку синю, оман, кропиву, аніс, конюшину та численні ароматні пряні трави.

Експерти нагадують: заготівля лікарських рослин вимагає знань та досвіду. Збирати слід лише ті рослини, у яких ви впевнені, та дотримуватися правил безпеки при їх використанні.

фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Більше на нашій сторінці у Facebook та каналі в YouTube!
Прокрутка до верху