
Одноразовий посуд (https://www.simi.kiev.ua/uk/odnorazovyy-posud/) — легкий, дешевий і практичний помічник в організації пікніків і відпочинку на природі. Однак, неправильне поводження з одноразовими тарілками може призвести до сумних наслідків.
У нашій статті ми розповімо, чи можна мити такий посуд, як захистити їжу від виділення шкідливих речовин, а також дамо поради щодо правильної утилізації виробів, які відслужили свій термін.
З якого матеріалу краще вибирати одноразові тарілки?
Як і більшість інших видів одноразового посуду, тарілки можуть відрізнятися по матеріалу, з якого вони виготовлені:
- Поліпропілен (PP). Міцний і довговічний пластик, який стійкий до високих температур. Завдяки цьому такі тарілки підходять для гарячих страв і допускають багаторазове використання. Крім того, поліпропілен переробляється без проблем, а при спалюванні не виділяє токсичних речовин.
- Полістирол (PS). Досить легкий і крихкий, а також не витримує гарячих температур. У складі тарілок із полістиролу може міститися стирол, який вважається шкідливим для здоров’я. Стирол може виділятися під час нагрівання, тому тарілки з полістиролу краще використовувати тільки для холодних закусок. До того ж полістирол досить складно (і не повністю) переробляється.
- Біорозкладний пластик (PLA). Виготовляється з відновлюваної рослинної сировини й здатний розкладатися в природних умовах за 2-5 років. Однак біорозкладний пластик поки дорожчий за традиційний, а також менш міцний і не витримує високих температур.
Правила використання пластикових тарілок
- Для гарячих страв використовуйте тільки тарілки з термостійкого пластику (поліпропілену). Полістирол може розплавитися або виділяти стирол під впливом високих температур.
- Не накривайте гарячу їжу в пластиковій тарілці харчовою плівкою відразу — спочатку дайте їй охолонути хоча б 5-10 хвилин. Інакше може статися деформація тарілки.
- Не можна розігрівати їжу в одноразовій пластиковій тарілці — матеріал може розплавитися і виділяти токсини. Для мікрохвильовки використовуйте спеціальний посуд.
- Після використання тарілку краще відразу викинути. При повторному контакті з високими температурами пластик може виділяти небезпечні для здоров’я речовини.
- Якщо все ж вирішили використовувати одноразовий посуд двічі — мити його краще вручну. Не варто використовувати посудомийну машину — під впливом високих температур і лужних мийних засобів пластик може почати виділяти небезпечні хімікати в їжу.
- Більшість видів пластику підходять для вторинної переробки. При цьому тарілки мають бути чистими, без залишків їжі. Сортуйте таке сміття в спеціальні контейнери для пластику. А ось біорозкладні тарілки з PLA можна помістити в компостну яму на дачній ділянці.