Людське тіло – складний і дивовижний механізм, для нормального функціонування якого потрібні поживні речовини, які містяться в продуктах харчування. Особливо важливий для організму калій, оскільки саме цей мікроелемент відповідає за роботу м’язів і серця, підтримує кислотно-лужний баланс, зміцнює кістки, запобігає пошкодженню кровоносних судин і мозкових клітин, пише Жіночий Світ.
Продуктів-джерел калію маса: авокадо, кавуни, дині, банани, апельсини та інші. Дефіцит цього мікроелемента призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, тому важливо підтримувати оптимальний рівень калію в організмі. Добова норма становить в межах 2-2,5 г.
На дефіцит цього мікроелемента вказують наступні ознаки:
постійна втома, навіть при достатній кількості сну;
запаморочення, часті непритомності;
підвищений тиск;
м’язова слабкість, судоми;
низька швидкість серцебиття без явної причини;
запор;
оніміння кінцівок.
Найбільша кількість калію міститься в бобових, горіхах, сухофруктах, спеціях і прянощах. Також багато цього мікроелемента знаходиться в овочах, фруктах і ягодах: картоплі, помідорах, огірках, кабачках, гарбузі, редисці, кавунах, динях, абрикосах, хурмі, яблуках, цитрусових, брусниці, смородині. Досить калієвих запасів мають і продукти тваринного походження: м’ясо кролика, печінка, яйця, молоко, морепродукти.
Також варто врахувати, що серйозні фізичні навантаження прискорюють процес вимивання калію з організму. Заповнити нестачу мікроелемента можна не тільки за допомогою споживання продуктів харчування, а й прийому біологічно активних добавок.