Літо – пора відпочинку, але разом з тим і час підвищеного ризику захворіти на кишкові інфекції. Лікарі Дніпра попереджають: вживання неякісних, брудних або інфікованих продуктів може призвести до серйозних наслідків.
Докторка-інфекціоністка Олена пояснює: «Захворіти на сальмонельоз, дизентерію або холеру можна через вживання неякісних, брудних або інфікованих продуктів. Найчастіші симптоми – висока температура, діарея, нудота тощо. Найбільш небезпечною серед кишкових інфекцій є ботулізм. Запобігти йому можна, відмовившись від продуктів зі стихійних ринків, зокрема йдеться про рибу, тушонку та консерви. Ботулізм протікає важко, адже уражуються нервова та дихальна системи. Часто хворі потрапляють до реанімації. Такі пацієнти потребують спеціальної сироватки. У нашій лікарні вона є. При будь-якому отруєнні краще відмовитись від самолікування та якнайшвидше звернутися по медичну допомогу».
Пан Федір, мешканець Дніпра, мав сумний досвід після вживання сирого яйця із супермаркету. 10 днів лікувався від отруєння в інфекційному відділенні. Чоловік розповідає: «Раніше полюбляв пити сирі яйця. Тепер від цього відмовлюся. Воно того не вартує, і нікому не раджу вживати сире. У певні дні було настільки погано, що думав уже писати заповіт, але все обійшлося. Тепер термічно оброблятиму продукти, які цього потребують. Дуже вдячний лікарям».
Щоб уникнути небезпечних інфекцій, медики радять дотримуватися наступних правил:
- Уникайте вживання продуктів зі стихійних ринків.
- Ретельно мийте руки перед їжею та після відвідування громадських місць.
- Пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду.
- Термінально обробляйте продукти, які цього потребують.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете захистити себе та своїх близьких від небезпечних інфекцій цього літа.