У Дніпрі вийшла книга про історію «холодного» району

У Дніпрі вийшла книга про історію «холодного» району

24 Лютого 2020 Новини, Суспільство

У Дніпрі видавництво «Журфонд» подарувало читацькому загалу книгу «І Північний зігріває сонце». Це розповідь про історію «холодного» передмістя Дніпра, його мешканців та колективи підприємств.

Книга «І Північний зігріває сонце» належить до серії «Міс­то без околиць», яка була започаткована у 2017 році. Її видання здійснено у рамках програми «Культурна столиця», спрямованої на відновлення віддалених районів, доведення їхнього комфорту та безпеки до рівня центру міста. Головними героями книги є житловий масив Північний та його мешканці. У передмові видавець пише: «На жаль, у сучасних класиків літератури ми не знайшли твору, навіть згадки про цей куточок Дніпра. Натомість колишній житель Північного написав такий вірш.

Отже, кілька строф мовою оригіналу: «Каждый знает: поселок наш Северный одарит всех уютом, теплом, потому что народ здесь проверенный верной дружбой и славным трудом». Історія місцевості почалася 15 листопада 1873 року — з відкриття для сполучення першої ділянки залізничної дороги Лозова — Олександрівськ (нині Запоріжжя) з гілкою на Катеринослав. Ця дата вважається днем народження Придніпровської залізниці. Саме з нею пов’язані подальші історичні події, які мають відношення до Північного і відображені на сторінках книги. При цьому колектив авторів висловлює сподівання на те, що знайдуться патріоти житлового масиву та міста, завдяки яким з’явиться друге, більш повне видання з розповідями про особливості та перспективи розвитку Північного, життєвого шляху його мешканців, яке може зацікавити не тільки земляків.

Поліна Дмітрієва, фото автора 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору