Вишня чи черешня? Яка ягода корисніша?

ягода

Вишня чи черешня? Яка ягода корисніша?

12 Липня 2021 Корисно, Новини

“Вишня і черешня – рослини подібні, їх плоди мають багато спільного. Вони – сестри, відносяться до одного роду слив, але не близнюки. Виникає запитання: «Хто більш корисний для здоров’я та в чому їх відмінність?» Обидві ягоди трохи різняться кількісним складом цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру в два рази менше ніж в черешні. Вишня характеризується досить високим вмістом бета-каротину (в 100 г – 15% добової норми) і це набагато більше, ніж в черешні”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, повідомляє “Жіночий світ”.

“Темно-червоний колір стиглим вишням та черешням надають рослинні пігменти антоціани, ці речовини блокують запальні процеси. Вони містяться також в багатьох інших темно-червоних ягодах – в ожині, смородині, суниці.

Вишня і черешня – низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50 – 62 ккал. Вишня чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22. У черешні індекс також низький – 25. У вишні та черешні присутні макро – і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5 – 8 % від денної норми в 100 г ягід. Плоди вишні, особливо терпкі кислі сорти, містять мелатонін – гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.

Вживання ягід, які містять вітамін С, вітаміни групи В, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин:

– Позитивно впливає на роботу серця та стан судин.
– Позитивно впливає на рівень кров’яного тиску.
– Допомагає в роботі нервової системі.
– Служить профілактикою простудних захворювань.
– Покращує травлення, перистальтику кишечника, допомагає при запорах.
– Позитивно впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Свіжа черешня рекомендована людям з залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містить 10% від добової норми заліза. Їсти черешню можна тим, хто страждає дерматологічними проблемами. А косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Не рекомендується їсти у великих кількостях людям, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози і фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику.

Протипоказана вишня:

  • людям з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту;
  • при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю;
  • при алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їх вживання.

Через високий вміст органічних кислот, вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тому після їжі краще прополоскати ротову порожнину.

Тому враховуйте корисні властивості та певні протипоказання обидвох ягід. Нагадую: рекомендована норма фруктів 300 г на день, частиною можуть бути вишні та черешні.

Їжте із задоволенням ці чудові ягоди! Також можна заготовляти вишню на зиму. Ви знаєте, що краще всього їх заморозити? Будьмо здорові!”, – завершує дієтолог.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору