У серпні українці відзначать важливі, багаті на традиції свята – Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Кожен з цих днів має свої особливості, про які варто знати і звичаї, яких треба дотримуватись.
Другий Спас – Яблучний – відзначається 19 серпня. У церкві освячують яблука, якими потім пригощають рідних і близьких. З них печуть пироги, готують інші страви, публікують Подробиці.
За церковним календарем в цей день велике дванадесяте свято – Преображення Господнє.
Раніше в народі вірили, що яблука нового врожаю не можна їсти до Спаса – це великий гріх.
Коли ж скуштуєш яблуко на Спаса, за ним можна дізнатися про своє майбутнє. Кислувате яблуко – до труднощів, солодке – до радощів.
Третій Спас, Горіховий (Хлібний) відзначається 29 серпня. До цього часу зазвичай достигає ліщина, а також вже готове зерно з нового врожаю.
Заведено пекти хліб зі свіжого зерна і нести його на освячення до церкви. Потім його ділили між усіма членами сім’ї.
Крім того відзначається посвято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). А також перенесення нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.
За народними прикметами, в один рік не могло бути однаково хорошого врожаю горіхів і пшениці.
фото: з відкритих джерел