Як ЄС надає гуманітарну підтримку українцям

Як ЄС надає гуманітарну підтримку українцям

2 Листопада 2022 Новини, Суспільство

З 24 лютого для надання фінансової, гуманітарної, надзвичайної та бюджетної підтримки для України країни-члени та фінансові установи ЄС мобілізували понад 22,2 (включаючи 3,1 євро військової та безпекової допомоги) млрд євро. Наразі готується наступний пакет макрофінансової допомоги на суму до 3 млрд євро. Допомога буде скерована на гуманітарні цілі, заходи цивільного захисту, макрофінансові потреби та безпекову сферу.

Допомога ЄС

Невідкладно ЄС ухвалив рішення про скерування 485 млн євро на програми гуманітарної допомоги в Україні які реалізують партнери на місцях – це міжнародні організації, партнерські проєкти, а також громадські організації. Адже саме гуманітарна допомога – найбільш відчутна та зрозуміла в реальному часі для людей. І тих, хто був змушений покинути свій дім через війну, і для тих, хто залишився, але потерпає від браку елементарних речей, продуктів і води.

Допомога ЄС

Разом з фінансовою допомогою в Україну було доправлено 70 000 тонн натуральної допомоги на суму 440 млн євро через Механізм соціального захисту ЄС, включаючи медичне та спеціалізоване обладнання на суму понад 24 мільйони євро, 330 мільйонів євро для задоволення безпосередніх потреб внутрішньо переміщених осіб, а також на підтримку незалежних ЗМІ та громадянського суспільства.

Допомога ЄС

Проєкти ЄС, які діяли в Україні до 24.02.22, скерували свої кошти – а це 185 млн євро – на покриття найнагальніших потреб українців на місцях.

Так, в рамках гратнового проєкту від ЄС «Інституційна підтримка ОГС для посилення спроможності масштабувати підтримку людей, що постраждали від війни» ГО «Велика Ідея» отримали змогу допомагати більшій кількості внутрішньо переміщених осіб та людей, що знаходяться у прифронтових областях. Спочатку ГО отримує вантаж від країн ЄС, потім розподіляє між партнерами в Україні, а вони у свою чергу доставляють гуманітарку тим, кому це необхідно.

Допомога ЄС

Також у партнерстві з ЄС допомогою переселенцям та мешканцям прифронтових областей займається БФ «Центр волонтерства та захисту». Організація серед інших має регіональний логістичний хаб у Дніпрі. Спочатку БФ отримує допомогу та формує «харчові коробки», де містяться продукти для родини на 4-5 днів. Після цього їх відправляють до хабів, а вже звідти вони надходять до родини, яка потребує допомоги. Також в рамках проєкта жителям Донецької та Луганської областей, які вимушено покинули свої домівки, були надані базові потреби для нормального існування. Це гаряче харчування, ліки, медикаменти, психологічна та юридична підтримка, одяг і взуття, організація екскурсій, прогулянок до парків та музеїв, залучення артистів для спілкування та виступів, щоб відволікти та розважити українців та українок з окупованих зон чи близьких до воєнних дій областей.

Допомога ЄС

Стартував проєкт на початку жовтня та триватиме до кінця січня наступного року. Така синергія дозволяє полегшити ситуацію біженців та створити для них гідні умови для життя,  роботи, навчання. Для цього ЄС скеровує фінанси та ресурси, допомагаючи постійно і повсюдно.

Допомога ЄС

Люди, які тікають від війни в Україні, можуть отримати тимчасовий захист у будь-якій  країні ЄС, включаючи дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну  допомогу та доступ до освіти для дітей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору