Якщо у пацієнта спостерігається високий кров’яний тиск, в цьому йому може допомогти скромна ягода – чорниця, включена в сніданок, пише Жіночий Світ.
Такі корисні дієтичні рішення можуть допомогти впоратися з симптомами гіпертонії і запобігти ризику підвищення тиску, повідомляють вчені Гарварду.
Достатньо однієї порції ягоди в тиждень, щоб знизити ризик розвитку цього захворювання на 10 відсотків.
Дослідники приписують ефект антоціанінів – типу флавоноїдів
, які підсилюють антиоксидантну дію.
Антиоксиданти запобігають або сповільнюють пошкодження клітин вільними радикалами у відповідь на подразники, і можуть викликати порушення роботи серцево-судинної системи.
Отримані результати також показали, що захворюваність недавно діагностованою гіпертонією протягом 14-річного періоду була пов’язана зі споживанням флавоноїдів.
Учасники передусім отримували флавоноїди з чаю, яблук, апельсинового соку, чорниці, полуниці і червоного вина.
Коли був досліджений зв’язок між окремими підкласами флавоноїдів і гіпертонією, вчені побачили, що у учасників, які споживають найбільшу кількість антоціанінів з чорниці та суниці, значно меншим є ризик гіпертонії. Більш сильний ефект спостерігався до 60-річного віку.
Крім чорниці, багатими джерелами антоціанів також є чорна смородина, червоні апельсини, малина, баклажани.
фото: з відкритих джерел