Якщо після морозива у вас починає боліти голова, знайте: ви не самотні. Кожен третій любитель холодного десерту стикається з цим неприємним відчуттям. Вчені мають наукове пояснення цього явища, відомого як “заморожування мозку”.
Багато хто вважає морозиво найкращим способом охолодитися влітку. Проте разом із задоволенням дехто отримує небажаний бонус – гострий головний біль, що пронизує наскрізь.
Причина головного болю після морозива
Ця реакція на холодні продукти, що потрапляють до рота, є природним захисним механізмом організму, пояснюють науковці. Чим холодніше морозиво чи напій, тим сильнішою буде реакція.
Видання Focus.de пише, що коли ми їмо заморожені продукти, кровоносні судини в горлі та на піднебінні стискаються, щоб запобігти зниженню температури тіла. Водночас кров приливає до мозку, компенсуючи холод. Цей швидкий кровотік підвищує тиск у кровоносних судинах, що й призводить до раптового, колючого болю в лобі. Хоча здається, ніби мозок “замерзає”, насправді він не може постраждати від морозива.
Як уникнути дискомфорту
Якщо ви хочете уникнути цього неприємного відчуття, експерти радять вживати холодну їжу та напої повільно й у невеликих кількостях.
Також допоможе, якщо ви перевернете ложку так, щоб вона опинилася між піднебінням і морозивом. Вона трохи затримає холод. Ще одна порада – зачекайте, поки морозиво розтане на язиці, перш ніж ковтати.
Що робити, коли голова вже болить
Якщо головний біль вже з’явився, спробуйте такий лайфхак: притисніть язик до піднебіння. Або випийте склянку теплої води – повільно, невеликими ковтками. Це допоможе зігріти ротову порожнину, швидше нормалізувати кровопостачання мозку і вгамувати різкий біль.
Приємна новина полягає в тому, що дискомфорт триває недовго, зазвичай лише кілька секунд. Але якщо навіть це викликає у вас значне виснаження, лікарі радять не створювати стресових ситуацій для організму та уникати занадто холодних продуктів.
фото з відкритих джерел