5 речей, які не дають вам добре спати

5 речей, які не дають вам добре спати

6 Серпня 2020 Здоров’я, Новини

Якщо вночі ви добре спите, то зранку прокидаєтесь бадьорими та відпочилими. Однак, далеко не всі можуть міцно спати вночі. І хоча дехто не отримує нічного відпочинку через порушення сну, більшість людей має шкідливі звички, які заважають їм вчасно заснути, пише Жіночий світ.

Ось 5 речей, яких варто уникати, якщо ви хочете покращити свій сон:

Використання смартфонів та ноутбуків. Синє світло, яке випромінюють цифрові екрани, не дозволяє мозку виробляти достатню кількість мелатоніну. Мелатонін – це гормон, який змушує нас відчувати сонливість. Крім того, дослідження, яке нещодавно було опубліковане в  ISGlobal, показало, що вплив синього світла в темний час доби може вдвічі збільшувати ризик раку молочної залози та раку простати.

Вживання кави та чаю. Зранку ці напої допомагають нам прокинутись та підвищити концентрацію. Однак, якщо випити їх перед сном, вони заважатимуть вам заснути. Кофеїн стимулює вироблення адреналіну, який не дає нам відчути сонливість. Також кофеїн блокує дію аденозину. При цьому він не лише довго не дає заснути, а і змушує нас часто прокидатись вночі.

Вживання жирної їжі. Дослідження показали, що вживання жирної їжі на вечерю та пізні перекуси негативно впливають на якість сну. Також дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, показало, що жирна їжа скорочує час перебування у фазі глибокого сну.

Куріння. Більшість людей знають, що куріння завдає шкоди легеням та дихальним шляхам. Але воно також може стати причиною порушень сну. Нікотин – це стимулятор, який може примусити нас довгий час залишатись бадьорими. На сон негативно впливають не тільки звичайні сигарети, а і жувальний тютюн, нікотинові пластирі, електронні сигарети, тощо.

Перегляд або читання триллерів та жахів. Навіть якщо вам не здається, що фільм чи книга дійсно страшні, такий контент підвищує рівень адреналіну у крові, що може стати причиною безсоння або кошмарів. Кошмари змушують нас часто прокидатись та не дозволяють нормально відпочити.

фото: з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору