У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У полуниці багато калію та магнію — мікроелементів, яких багатьом бракує. Полуниця багата на низку глікозидів — біологічно-активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню. Повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я.
Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію. Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати.
Консервована, знебарвлена (чи, що ще гірше, пофарбована фуксином) полуниця не має таких властивостей. Всі біологічно-активні елементи містить лише природно червона полуниця.
фото: з відкритих джерел