Чому виникає втома від вживання кави

кофе

Чому виникає втома від вживання кави

4 Жовтня 2022 Здоров’я, Новини

Деякі люди після вживання кави відчувають втому. Ефект бадьорості є найвідомішим впливом кофеїну на мозок. Але він не єдиний, повідомляє “Країна здоров’я“.

Ви п’єте надто багато кави. У тих, хто випиває понад три чашки кави або інших тонізуючих напоїв із кофеїном, з високою ймовірністю може розвинутись певна толерантність. Іншими словами, того заряду енергії, що колись давала кава, вони не відчувають. До того ж велика кількість кави може призвести до того, що доведеться часто ходити до туалету. В результаті організм зневоднюється, що може сприяти відчуттю слабкості, запаморочення та втоми.

Кофеїн накопичується на рецепторах. Кофеїн зв’язується із так званими аденозиновими рецепторами в головному мозку. Ці рецептори виробляють аденозин, через який ми відчуваємо втому. Але через деякий час після вживання кави ми можемо відчути вплив аденозину, який продовжував виділятись і накопичуватися – у такому разі відчуття втоми, занепаду сил може бути дуже сильним.

Ви п’єте каву із цукром. Іноді в безсиллі винна не кава. Багато людей мають звичку пити каву з великою кількістю білого цукру, що призводить до різкого стрибка рівня цукру в крові. Потім цукор, що “підскочив” у крові, так само різко “падає”, провокуючи відчуття втоми ще більш суттєве, ніж раніше.

Ви чутливі до кофеїну. Організм деяких людей з генетичних особливостей повільно метаболізує кофеїн – це робить більш вираженим його вплив. У таких випадках може відбуватися інтенсивне виділення адреналіну, наслідком чого стають прискорений пульс, головний біль, нервозність, безсоння – як результат, організм від подібних перевантажень починає відчувати втому.

фото із відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору