Дніпрянам розповіли про оподаткування контрольованих іноземних компаній

Дніпрянам розповіли про оподаткування контрольованих іноземних компаній

17 Липня 2020 Економіка, Новини

Про нововведення стосовно оподаткування контрольованих іноземних компаній (KIK), які  цікаві резидентам України (фізичним та юридичним особам), що володіють іноземними компаніями чи контролюють їх та здійснюють набуття або відчуження частки в іноземних компаніях, розповіла начальник Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДПС Катерина Дебела.

Вона зазначила, що  нововведенням Закону від 16.01.2020 року № 466 –IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» є ст. 39² ПКУ, яка стосується оподаткування КІК з 01.01.2021 року.

Декілька слів про контрольовані іноземні компанії. Це нове поняття для вітчизняного податкового законодавства. Контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України.

Юридичною особою може визнаватися корпоративне утворення (об’єднання) або організація, наділена правом володіти активами, мати права та обов’язки та здійснювати діяльність від власного імені та незалежно від засновників, учасників або форми власності.

До контрольованої іноземної компанії може прирівнюватися іноземне утворення без статусу юридичної особи, які можуть включати, зокрема, але не виключно, партнерства, трасти, фонди, інші установи та організації, створені на підставі правочину або закону іноземної держави (території). До утворень без статусу юридичної особи прирівнюються особи – нерезиденти, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту “г” підпункту 39.2.1.1 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 цього Кодексу, які відповідно до особистого закону не є юридичними особами.

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Зокрема, іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України (далі – контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Фактичний контроль над іноземною юридичною особою передбачає наявності хоча б однієї з обставин контролю зокрема, щодо надання вказівок органам управління юридичної особи, здійснення суттєвого або вирішального впливу на рішення  юридичної особи при укладенні угод, розпорядження активами та прибутком юридичної особи, або  припинення її діяльності тощо.

Доказування факту здійснення фактичного контролю фізичною особою над КІК покладено на контролюючі органи.

Більш детально Катерина Дебела розповіла про оподаткування прибутку КІК. Платником податку щодо прибутку контрольованої іноземної компанії є контролююча особа, яка володіє часткою або контролює КІК більш ніж на 25%.

Об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб (податку на прибуток підприємств) є частина скоригованого прибутку КІК, пропорційно частці, якою володіє або контролює фізична (юридична) особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток КІК.

Контролююча особа повинна самостійно розрахувати прибуток КІК та суму податку на прибуток, враховуючи особливості, встановлені Податковим кодексом. Крім того, необхідно подати звіт про КІК разом із завіреною фінансовою звітністю КІК і сплатити податок. Якщо контрольованих компаній декілька, прибуток розраховується і податок сплачується по кожній з них окремо. Переносити збитки з однієї компанії на іншу не дозволяється.

Контролююча особа, протягом 60 днів з дня, коли відбулись нижченаведені обставини повинна повідомляти контролюючий орган про наступне:

кожне набуття (відчуження) або опосередковане набуття частки в КІК або початку (припинення) здійснення фактичного контролю над КІК;

заснування (ліквідацію), створення або набуття (відчуження) майнових прав на частку в активах, доходах, активах утворення без статусу юридичної особи;

Особа може застосувати спеціальні звільнення і не сплачувати податок на прибуток з усіх або з деяких своїх компаній: наприклад, якщо сукупний дохід усіх її КІК за рік склав не більше 2 мільйонів євро, або якщо компанія отримує здебільшого активний дохід. Але навіть у такому випадку необхідно відзвітувати про всі наявні іноземні компанії.

Звертаємо увагу, що резиденти України будуть зобов’язані окремо повідомляти державну податкову службу  про набуття або відчуження частки в іноземній компанії, якщо в результаті таких дій особа стає або перестає бути контролюючою особою, а також повідомляти про заснування або ліквідацію іноземних компаній.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору