До уваги дніпрян! Боржників чекає блокування рахунків

долг_деньги

До уваги дніпрян! Боржників чекає блокування рахунків

30 Травня 2023 Економіка, Новини

За законом України № 3048-IX від 6 травня 2023 року змінилися правила блокування банківських рахунків за борги передусім за комунальні послуги.

За словами помічниці директора КП «Теплоенерго» Анастасії Сухіної, раніше арешт накладався, якщо борг становив 100 тис. грн або більше. При цьому особа могла безперешкодно користуватися власними коштами на рахунках. Відтепер це може торкнутися будь-якого боржника: за комунальні послуги, кредитами, аліментами, навіть штрафами за порушення правил дорожнього руху – і з будь-яким розміром заборгованості.

«Теплоенерго» має право подати на боржника до суду, а вже з його рішенням – до виконавчої служби. Вона відкриває провадження та накладає арешт на рахунки в банках. Після блокування рахунку людина може звернутися до виконавчого органу і отримати доступ до частини своїх коштів. Йдеться про суму у розмірі двох мінімальних заробітних плат (13 400 грн). Тобто людина може користуватися лише цією сумою. А цілком користуватися грошима на рахунку можна буде лише після повної сплати заборгованості. Навіть коли сплачено, розблокування рахунку займає певний час, тобто цей процес не день у день. Це потрібно враховувати», – розповіла під час брифінгу 25 травня Анастасія Сухіна.

Вона також підкреслила: «Платіжна дисципліна споживачів – важлива частина сталої роботи нашого підприємства. Це і капітальні ремонти у міжопалювальний сезон, аварійно-відновлювальні роботи, оплата за енергоносії. На сьогодні містяни заборгували перед КП «Теплоенерго» 1 млрд 397 млн грн. Укладено лише 34 договори на реструктуризацію. Тому наполегливо просимо наших абонентів розраховуватися із заборгованістю і не накопичувати її».

Водночас начальниця управління «Водозбут» КП «Дніпроводоканал» Ольга Дробчак зазначила: «У боржників, на яких «Дніпроводоканал» подав до суду і той задовільнив позов, можуть арештувати грошові рахунки до цілковитого погашення заборгованості. Але, як вже було зазначено, людина може користуватися сумою у дві мінімальні заробітні плати. Тому закликаємо мешканців не доводити ситуацію до суду, а сплачувати борги чи укладали договори на реструктуризацію, тобто сплачувати заборгованість частинами. На сьогодні дніпряни перед підприємством завинили 625 млн грн. За період воєнного стану борги збільшилися удвічі».

Представниця «Дніпроводоканалу» також повідомила про зміни у законодавстві щодо послуги водопостачання та водовідведення. Раніше Постановою Кабміну № 412 (від 05.04.2022) під час нарахувань споживачам плати за спожиті послуги дозволялось приймати показники приладів обліку, термін обов’язкової повірки яких припадав на період воєнного стану.

«Із 4 червня нинішнього року набирає чинності нова Постанова Кабміну № 440, за якою згадана умова обмежена територіальністю. Дніпропетровська область, зокрема м. Дніпро, не у зоні бойових дій і не є окупованою територією, а відтак – звертаємося до мешканців міста з проханням повіряти прилади обліку відповідно до дат, зазначених у технічній документації», – додала Ольга Дробчак.

Згадане блокування банківських рахунків стосується і несплати штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Такий штраф необхідно сплатити не пізніше, ніж за п’ятнадцять днів з моменту, коли постанова про накладення адміністративного стягнення набула чинності. Інакше вона передається на примусове виконання до відділу Державної виконавчої служби за місцем реєстрації власника транспортного засобу. У разі зміни міста реєстрації, власник транспортного засобу може звернутися до сервісного центру МВС та подати заяву для зміни даних.

Перевірити наявність штрафів за порушення правил безпеки дорожнього руху можна на сайті інспекції з паркування ipkp.dniprorada.gov.ua, зареєструвавшись в особистому кабінеті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору