Мешканцям Дніпропетровщини розповіли, як не отруїтися грибами

Мешканцям Дніпропетровщини розповіли, як не отруїтися грибами

3 Червня 2020 Корисно, Новини

Завдяки травневим дощам ліси Дніпропетровщини рясніють грибами. Багато мешканців області вже готують кошики для майбутнього «тихого полювання». Як уберегтися від отруєння грибами, порадив головний токсиколог Дніпропетровської області Микола Шинкаренко.

«Цьогоріч в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Сезон 2019 року також був у гарному сенсі унікальним. Постраждали усього п’ять людей. Їх, на щастя, вдалося врятувати. Та не слід забувати про обережність, адже у кошику поряд з їстівними маслюками та опеньками можуть опинитися смертельно небезпечні бліді поганки», – застерігає Микола Шинкаренко.

Безпечніше придбати у магазині печериці, радить лікар. Якщо ж хочеться саме лісових смаколиків, збирайте лише ті, у яких упевнені. Незнайомі гриби – не чіпайте. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам. Їх найлегше розпізнати.

Підозрілі гриби, які продають на ринках, краще обходити стороною. Дітям, літнім людям або тим, хто має розлади шлункового-кишково тракту взагалі не можна цей продукт.

Не збирайте гриби на узбіччях доріг та біля великих міст – у них багато шкідливих речовин. Не зрізайте надто молоді чи старі.

Готувати «грибний улов» фахівці радять одразу, а їсти страву упродовж перших шести годин.

«При перших симптомах отруєння, не зволікайте – негайно звертайтеся до лікаря. Перед цим не завадить промити шлунок», – уточнив Микола Шинкаренко.

Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися як через півгодини після вживання грибів, так і за три доби.

фото: з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору