Нове наукове дослідження спростувало поширене переконання про те, що оброблене какао втрачає свої корисні властивості. Вчені довели, що шоколад може бути не менш корисним для здоров’я, ніж необроблене какао.
“Результати дослідження виявилися несподіваними. Деякі з найбільш оброблених зразків показали найкращий позитивний вплив на піддослідних тварин”, – повідомляють науковці, які вивчали вплив різних процесів обробки какао на його властивості.
Дослідники зосередили увагу на впливі ферментації та обсмаження какао-бобів – основних процесів у виробництві шоколаду. Попри те, що ці процеси могли б теоретично вплинути на вміст корисних поліфенолів, результати експерименту показали інше.
За даними восьмитижневого дослідження, дієтичний какао-порошок однаково ефективно знижував швидкість збільшення маси тіла у піддослідних тварин – на 57%, незалежно від ступеня обробки продукту.
“Це дослідження важливе для розуміння того, що процеси обробки какао не обов’язково знижують його користь для здоров’я. Навпаки, в деяких випадках оброблений продукт може мати навіть кращий вплив на організм”, – підкреслюють науковці.
Ці висновки можуть змінити ставлення до шоколаду як до менш корисної альтернативи какао та відкривають нові перспективи для досліджень впливу процесів обробки на харчові продукти.
фото з відкритих джерел