Лікарі рекомендують людям після 45-50 років вживати заходів проти згущення крові. Це пов’язано з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, а також із віковими змінами характеристик крові. Нинішньої пори це особливо актуальне, бо згущення крові й тромбоз є одними з чинників летальності при COVID-19. Придивіться до свого меню – серед продуктів чимало таких, що допоможуть розв’язати проблему розрідження крові, повідомляє “Жіночий світ”.
Продукт номер один
Оскільки наша кров на 90% складається з води, то насамперед на її стан впливає кількість рідини, яку людина випиває. Для поповнювання фізіологічних витрат організму й забезпечення повноцінних обмінних процесів щодня слід випивати не менш, як два літри води хорошої якості. Це перший і найголовніший природний засіб для розрідження крові.
А ще для цього рекомендовано вживати м’ятний або зелений чай і соки з фруктів та овочів: винограду, томатів, апельсина, журавлини чи інших кислих ягід.
Від алкоголю та пива варто відмовитися, оскільки вони мають сечогінну властивість, що сприяє зневоднюванню організму. А от червоне сухе вино розріджує кров і знижує ризик виникнення інфарктів та інсультів. Для цього достатньо вживати келих вина на день разом з їжею.
Риб’ячий жир, часник та імбир
Розріджують кров продукти з високим вмістом незамінних жирних кислот (омега-3). Переважно це риба (особливо риб’ячий жир) та овочі. Зокрема, риб’ячий жир сприяє не тільки розріджуванню крові, а й розсмоктуванню вже наявних тромбів та склеротичних бляшок. Саме тому лікарі радять їсти рибу не рідше, як 3-4 рази на тиждень. Перевагу слід віддавати жирним сортам.
Їжте морську капусту і морепродукти, оскільки вони містять йод, що допомагає підвищити тонус судин і зменшити в’язкість крові. Суху морську капусту можна подрібнити на кавомолці та вживати з їжею раз на день по 1 ч. ложці замість солі.
Серед овочів перешкоджають утворенню тромбів буряк, помідори, капуста (особливо квашена), червоний болгарський перець. Включіть також до раціону лимон, грейпфрут, яблука, гранат, адже лимонна й аскорбінова кислоти та мікроелементи, що містяться в цих фруктах, стримують здатність крові згущуватися.
Добре розріджують кров черешня, вишня, інжир, гранат, виноград (зокрема й родзинки), журавлина, чорниця, абрикоси, слива.
Таку властивість мають також вівсянка і спеції: яблучний оцет, імбир, паприка, кориця, куркума, орегано (материнка) та м’ята. Сприяють розрідженню крові часник, насіння соняшника, гіркий шоколад, кава, какао, пророщена пшениця, мед (в обмеженій кількості, краще в комбінації з лимоном), олія холодного віджиму, особливо лляна.
Від чого відмовляємось
До продуктів, що згущують кров, належать цукор, гречка, банани, картопля, будь-яка солодка їжа, білий хліб, жирна білкова їжа, копченості, соління, газовані напої, чорноплідна горобина, волоські горіхи.
Проконсультуйтеся з лікарем!
Перш ніж зайнятися самолікуванням, потрібно відвідати лікаря. Бажано зробити коагулограму – комплексний аналіз показників зсідання крові. Цілком можливо, що вам не підходять деякі з продуктів, описаних у цій статті.
Також не варто надто завзято намагатися розрідити кров: може відкритися кровотеча, яку важко буде зупинити самостійно.