Наука останнім часом все частіше перевертає звичні уявлення про “шкідливі” і “корисні” продукти. Як черговий приклад наведемо сало, яке багато хто з нас обожнює.
Його склад скрупульозно вивчили фахівці Мюнхенського університету, про це пише Жіночий Світ.
З’ясувалося, що сало містить арахідонову кислоту, яка входить до складу життєво необхідного вітаміну F. Арахідонова кислота входить до складу клітинних мембран, стимулює серцевий м’яз. Кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінну дію і сприяють утворенню в печінці «хорошого» холестерину і розщепленню «поганого». У салі також міститься мононенасичена олеїнова кислота, яка захищає печінку і нирки від продуктів окислення, до того ж вона перешкоджає розвитку атеросклерозу. Набір корисних властивостей сала дозволив німецьким вченим віднести цей продукт до благотворних тваринних жирів. Вони навіть порадили включати шматочок сала щодня в раціон серцевих хворих.
Токсикологи з Вищої медичної школи Торонто теж вивчили мікробіологічний склад сала і встановили, що воно сприяє виведенню з організму отруйних речовин, зокрема радіонуклідів.
Корисність цього продукту, проте, не означає, що його треба навертати кілограмами. У салі багато солі і калорій. У ста грамах сала від 680 до 780 ккал (залежить від породи свиней). Тому вчені радять обходитися 30-грамовим шматочком.
Зрозуміло, виникають питання: як і з чим краще їсти сало? Дієтологи радять віддавати перевагу солоному салу, копченим – захоплюватися не варто. При копченні всіх продуктів, не тільки сала, утворюються шкідливі сполуки – феноли. Вони є канцерогенами. Смажити сало не рекомендується – в процесі смаження воно окислюється і перетворюється в тригліцериди, які шкідливі для печінки. Сало також не варто поєднувати з картоплею (крохмаль уповільнює переварювання жирів). Не рекомендується його вживати і з білим хлібом (вуглеводи додадуть калорій). За словами фахівців, найкраще їсти сало з житнім хлібом з борошна грубого помелу, а також з овочами і квашеною капустою.
фото: з відкритих джерел