У 72 крамницях Дніпропетровської області зафіксували завищені ціни на соціально значущі товари

У 72 крамницях Дніпропетровської області зафіксували завищені ціни на соціально значущі товари

17 Березня 2023 Новини, Регіон

При Дніпропетровській ОВА працює комісія зі стабілізації цін на споживчому ринку. До неї увійшли податківці, представники Нацполіції, Антимонопольного комітету та Держпродспоживслужби. Фахівці останньої активізували цінові дослідження соціально значущих продовольчих товарів. За півтора місяці обстежили понад 200 торгівельних точок регіону. Виявили 72 порушника.

«Бізнес самостійно встановлює ціни на більшість продовольчих товарів. Але соціально значущі підлягають регулюванню. Торгівельна надбавка на них обмежена, – каже перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов. – Чи всі підприємці дотримуються встановлених правил, досліджує нині спеціальна комісія. Вона не для тиску на бізнес. Її мета – запобігти недоброчесній конкуренції і необґрунтованому підняттю цін».

Серед регульованих – хліб, крупи, цукор, борошно, олія та масло вершкове. А ще – молоко, яйця та м’ясо птиці. Усього 8 позицій вітчизняного виробництва, на які націнка обмежена. Вона не має перевищувати 10% від собівартості. І 12 продовольчих товарів, про подорожчання яких підприємець має попереджати.

«Якщо підприємець підвищує вартість цих товарів на 5-10%, він має це задекларувати. Вона може з’явитися на ціннику тільки через три дні після цього. Термін збільшується в залежності від відсотка подорожчання. Максимальний – місяць», – зазначила начальник відділу управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Галина Юрченко.

Вносити оновлену вартість продукту необхідно до спеціального реєстру онлайн. Це обов’язково для всіх підприємців, йдеться у постанові Кабміну. Не дотримання цих правил є порушенням.

«Ми обстежили понад 200 підприємств. Чимала кількість взагалі не знає про необхідність декларувати зміну ціни. З такими ми проводимо роз’яснювальну роботу», – зауважила Галина Юрченко.

Загалом за півтора місяця було виявлено 72 крамниці, де завищували націнку на соціально значущі продукти. Майже 50 підприємців порушення усунули. Інформацію щодо решти розглядає спеціальна комісія.

Допомогти із виявленням недоброчесних торгівельних точок можуть й мешканці регіону. Повідомляти про необґрунтовано завищені ціни на Гарячу лінію обласної військової адміністрації – 0 800 505 600.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору