Укрпошта сплатила до держбюджету 48,6 млн грн дивідендів з прибутку 2021 року

укрпочта

Укрпошта сплатила до держбюджету 48,6 млн грн дивідендів з прибутку 2021 року

31 Березня 2022 Економіка, Новини

За підсумками 2021 року Укрпошта сплатила у Державний бюджет України 48,6 млн грн дивідендів. Сума відрахувань складає 30% від чистого річного прибутку компанії, який за оперативними даними у минулому році склав 162 млн грн*.

За 2021 рік Укрпошта отримала 11,1 млрд грн чистого доходу, що на 21% більше, ніж у попередньому. За результатами 2021 року національний поштовий оператор виплатив 3,2 млрд грн податків та зборів, внесків і обов’язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів країни.

“Сьогодні місяць після початку активної фази війни, розпочатої 8 років тому, вже важко пригадати яким був 2021. Але наші результати за рік минулий, як і прибуток у 2019 та 2020 роках, дали можливість накопичити певні резерви, які стали дуже в нагоді під час війни.

Саме тому Укрпошта працює та сплачує в бюджет держави відповідні дивіденди, як і виконує свої зобов’язання перед працівниками та партнерами. Бо в Укрпошти є 65-тисячна команда і понад 5 млн вдячних клієнтів, а в України є Збройні сили і ціла нація.

І ті, й інші роблять і зроблять все, аби логістичні артерії цієї країни не знали кордонів бойових дій і окупованих територій, доставляючи найнеобхідніше в найвіддаленіші куточки, поєднуючи Харків та Нью-Йорк, Мукачево і Біловодськ, Новгород-Сіверський і Форос. Попри всі складнощі, ми вже готуємось повернутися до наших амбітних, але звичних поштових планів із будівництва нових автоматизованих сортувальних центрів, забезпечення 100% цифровізації країни і надання повного спектру банківських послуг для кожного жителя нашої вільної і процвітаючої України”, – прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Успіхи 2021 року в компанії пов’язують, в першу чергу, зі зростанням ключового і найбільш перспективного напрямку роботи національного поштового оператора – посилкового бізнесу. Так, за рік доходи від доставки внутрішніх та міжнародних відправлень 2021 року збільшилися на 46,5%.  Такий показник – результат ефективної співпраці з найбільшими інтернет-магазинами та маркетплейсами країни, а також збільшення кола корпоративних клієнтів представниками малого і середнього бізнесу в усіх регіонах. В компанії відзначають, що обсяги внутрішніх посилок загалом зросли на 30%, а окремо по корпоративному бізнесу – на 99%. В той же час збільшувалися обсяги і доходи по інших основних напрямках бізнесу. Зокрема, доходи від переказів зросли на 10%, платежів – на 31%.

В лютому 2022 року оголошення активної фази війни з боку росії ускладнило роботу бізнесу всієї країни, і Укрпошти зокрема. Проте уже через два тижні в компанії констатують обережну, але позитивну динаміку, фіксують поступове відновлення обсягів. Особливий попит спостерігається на доставку товарів українських підприємців за межі країни, яка стала можливою з перших днів воєнного стану завдяки вчасному перегляду логістичних маршрутів та вдалій співпраці з поштами світу в рамках Всесвітнього поштового союзу. Так, для доставки з України зараз відкриті майже всі країни світу, а з США налагоджене пряме авіасполучення, яке дозволило тільки за березень здійснити 4 прямі рейси з українським експортом. Значну долю в роботі компанії наразі займає питання доставки гуманітарної допомоги та підтримки державних програм з перевезення вантажів у критичні регіони та евакуації бізнесу зі сходу країни.

Як і минулого року, більшу частину витрат компанії складає заробітна плата. В цілому витрати на оплату праці за рік із нарахуваннями співробітникам становлять 70% від загальних витрат та склали у 2021 році 7,6 млрд грн, що на 17% більше у порівнянні із 2020 роком. За 2021 рік середня заробітна плата співробітників в еквіваленті повної зайнятості зросла на 18% до 10 171 грн. На час війни Укрпошта продовжує вчасно та в повному обсязі виплачувати заробітну плату працівникам, в декілька разів збільшила оклади тим, хто працює в особливо небезпечних зонах, а також фінансово підтримує тих, хто так чи інакше постраждав від варварського вторгнення росії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору