Виплата пенсій під час війни та фінансова допомога: ЄС пліч-о-пліч з Україною

Евросоюз

Виплата пенсій під час війни та фінансова допомога: ЄС пліч-о-пліч з Україною

29 Грудня 2022 Новини, Україна

Підтримка від ЄС дозволяє пенсіонерам Дніпропетровської області не залишитись без державних виплат, а іншим людям так само отримувати соціальну допомогу.

Макрофінансова допомога від ЄС допомагає забезпечити роботу інфраструктури і виплату пенсій в Україні, а також стабільність державного управління. Європейський союз на тлі війни в Україні посилив зокрема і фінансову підтримку нашої держави. Основні напрямки, куди були спрямовані кошти – це макрофінансова бюджетна допомога, гуманітарна, безпекова і військова підтримка. Загальна сума допомоги з боку ЄС для України сягнула більше 30,5 млрд євро і ці обсяги продовжують планово зростати.

макрофінансова допомога ЄС та гарантії ЄІБ і ЄБРР на першочергові бюджетні видатки сягнули 7,2 млрд євро та 620 млн євро безповоротної бюджетної підтримки. Вона розподіляється через держбюджет і скеровується на нагальні  потреби, зокрема, на відбудову критичної інфраструктури, відновлення об’єктів після руйнувань, підтримку населення,  сільськогосподарського виробництва, інші поточні видатки:

330 млн євро виділено на підтримку внутрішньо переміщених осіб і місцевих громад, а також підприємств, сільського господарства, інфраструктури та інших життєво важливих сфер, щоб забезпечити соціально-економічну стійкість

Вже 10 місяців в Україні триває повномасштабна війна. Держава втратила більше 30% ВВП та продовжує виконувати свої фінансові зобов’язання перед населенням і в першу чергу – перед незахищеними його верствами, зокрема, пенсіонерами. Це стало можливо завдяки фінансовій підтримці ЄС. Виплата пенсій та соціальної допомоги має велике значення для співробітників Пенсійного фонду, а найбільше – для отримувачів цих коштів. Крім фінансової допомоги від ЄС Пенсійний фонд наповнювався також і за рахунок бізнесу, який, в свою чергу, також отримав допомогу в рамках програми макрофінансової підтримки. Це дозволило підприємцям сплачувати необхідні внески у державний бюджет та почувати себе впевненіше у воюючій країні. Станом на листопад, на пенсійний виплати з відповідного фонду було спрямовано 18 млрд грн, у той час як за 11 місяців 2022 року до установи надійшло 492,9 млрд грн.

Пенсіонерів в Україні 10,7 млн, з них отримують допомогу за віком 74,2%,  ще 13,9% – це ті, хто вийшов на пенсію через інвалідність, інші – отримують соціальні виплати, пенсії у зв’язку з втратою годувальника, а також судді, яких держава утримує довічно.

На Дніпропетровщині станом на 1 грудня 2022 року зареєстровано 888, 530 тис пенсіонерів. З них через банківські установи пенсії отримують 87,3% , інші – користуються послугами «Укрпошти». Середній розмір пенсії в області 5118,6 тис грн. Також на Дніпропетровщині зареєстровано 28 815 тис пенсіонерів-переселенців. Фінансування пенсійних виплат для них відбувається централізовано, на рівні ПФУ.

Завдяки ЄС найбільш незахищені верстви населення продовжують отримувати виплати, це стосується в тому числі і тих, хто переїхав до регіону з місць ведення бойових дій або тимчасово окупованих територій.

Нещодавно стало відомо, що Європейська комісія надасть Україні в наступному році пакет макрофінансової підтримки у 18 млрд євро. Для цього буде сформований новий інструмент, що забезпечить для нашої держави високопільгові кредити для покриття нагальних потреб, відновлення критичної інфраструктури та підтримки після реконструкції.

Також Європарламент  спільно з мережею Eurosites започаткував програму «Генератори надії», що має на меті надати країні засоби для живлення в цей критично важливий час.

Тільки разом можна перемогти. Як ми вже не раз переконувались, ЄС стоїть пліч-о-пліч з Україною та українцями.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору