Вперше в Україні: лікарі Дніпропетровщини провели унікальну операцію

Вперше в Україні: лікарі Дніпропетровщини провели унікальну операцію

11 Жовтня 2021 Новини, Регіон

Лікарі Дніпропетровщини провели першу в регіоні аутотрансплантацію кісткового мозку 4-річній дитині з онкологічним захворюванням. Операцію виконали у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні.

«Це перша на сьогодні операція такого типу, що була проведена в Україні за межами Києва, — розповів директор КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» Олексій Власов. — Пацієнтом став 4-річний Максим, який протягом трьох років боровся зі злоякісним онкологічним захворюванням. За цей час малюк отримав три повні цикли хіміотерапії. Проте вони виявились недостатньо ефективними – хвороба мала два рецидиви та знов поверталась. За рішенням лікарів, на останньому етапі лікування високодозну хіміотерапію поєднали з аутотрансплантацією кісткового мозку. Це в рази збільшує вірогідність повного одужання».

Реалізація проєкту відбувалась коштом Національної служби здоров’я, дотацій з благодійних фондів та коштом обласного бюджету. Зокрема, завдяки придбанню необхідного для таких операцій обладнання.

За словами матеры Максима Анастасіъ Добропас, за три роки хлопчик пройшов три повні цикли хімієтерапії, але вони виявилися неефективними. Анастасія додає: дуже хвилювалася за сина, поки тривала процедура.

«Підійшла до нього, обійняла. Він звичайно також зрадів, курс пройшли. Ми раді, що медперсонал допоміг нам, величезне їм дякую. Такий курс пройдено, важкуватий для нас», – ділиться мати.

Під час проведення процедури заміни кісткового мозку зберігають стовбурові клітини дитини, пояснив завідувач відділення інтенсивної терапії Сергій Єгоров.

«Шляхом активації кісткового мозку, після певної хімієтерапії, проводиться викид організмом до периферійної крові стовбурових клітин, які ми за допомогою спеціального препарату збираємо. Це довгий процес, який проводять 4-5 годин. Через декілька місяців дитина отримує високодозову хімієтерапію, яка вбиває всі ракові клітини. Після цього курсу повертаємо людині усі стовбурові клітини кісткового мозку, які перетворюються у власні клітини», – розказав лікар.

Зараз Максим відновлюється вже вдома у Павлограді.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору