Яблука цілий рік: корисні властивості та протипоказання

яблоки

Яблука цілий рік: корисні властивості та протипоказання

23 Жовтня 2025 Здоров’я, Новини

«Яблуко на день – і лікар не потрібен» – це відоме прислів’я має наукове підґрунтя завдяки високому рівню антиоксидантів у яблуках. Експерти розповіли про всі переваги цього фрукта, а також про те, кому слід бути обережними з його вживанням.

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram!

Користь для серця, мозку та травлення

Яблука – справжнє джерело користі для організму. Вони містять антиоксиданти, зміцнюють судини головного мозку, знижують рівень холестерину та підтримують здоров’я зубів і серця. Завдяки невеликій кількості калорій яблука ідеально підходять тим, хто скидає вагу.

Цей фрукт також тонізує судини головного мозку, запобігає раку товстої кишки завдяки клітковині та зміцнює зубну емаль і серцеві м’язи.

Корисні цілий рік

Протягом року яблука не втрачають корисних властивостей, тож їх сміливо можна споживати в будь-який сезон. Не страшна яблукам і термічна обробка – головне, залишити шкірку, в якій клітковини найбільше.

Проте не забувайте ретельно мити шкірку (обдавати окропом, содою), адже часто яблука обробляють спеціальним розчином для тривалішого зберігання.

Кому слід бути обережними

Незважаючи на корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:

  • виразка шлунку
  • гастрит
  • підвищена кислотність
  • проблеми з зубною емаллю (слід відмовитися від вживання таких сортів, як антонівка та аніс)
  • цукровий діабет (не варто їсти солодкі яблука – білий налив, золота китайка та медунка)

Що стосується кісточок яблук, то вони містять небезпечну речовину. У невеликих кількостях кісточки не зашкодять, але з великою кількістю організм може не впоратися.

Секрет вибору найсоковитіших яблук

Аграрії поділилися секретом: найсоковитіше яблуко не має однорідного забарвлення. Шукайте плід з жовтуватим бочком – саме в ньому найбільше рідини й смаку. Яблука, що мають занадто яскравий аромат, зіпсуються швидше.

Яблука – доступний і корисний фрукт, який варто включити до щоденного раціону, враховуючи індивідуальні особливості організму.

Марина Кузнецова,
фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Більше на нашій сторінці у Facebook та каналі в YouTube!
Прокрутка до верху