Як Дніпропетровська область та Україна готуються до опалювального сезону

Отопительный сезон

Як Дніпропетровська область та Україна готуються до опалювального сезону

6 Жовтня 2022 Новини, Регіон

Влада держави наголошує, що опалювальний сезон у країні має розпочатися за графіком. Дніпропетровщина готова до холодів на 96%. Підсилюються бригади енергетиків, нині проводяться обстеження водогонів, газових та теплових мереж в усій області.

РЕЗЕРВИ ТА СУБСИДІЇ

Опалення в населених пунктах повинні вмикати, коли середньодобова температура упродовж трьох днів не перевищуватиме +8 оС. Така ж процедура передує й вимкненню тепла навесні. За словами синоптиків, нинішня осінь буде теплою, тому на Дніпропетровщині, найімовірніше, опалювальний сезон розпочнеться у листопаді.

Як зазначають у Центрі громадського моніторингу та контролю, під час опалювального сезону в цьому році температура в квартирах може бути трохи нижчою за норму. Зокрема, за установленими урядом нормами в житлових приміщеннях за умови їхнього утеплення вона повинна становити +18 оС, у наріжних кімнатах сягати до +20 оС, а нижня гранична межа температури в помешкання складатиме +16 оС. Це є нормою для більшості країн ЄС та світу.

Експерти зазначають, що критична інфраструктура міст України може стати мішенню для ракетних атак та прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що вугілля і газу для опалення вистачить, а на випадок різних ситуацій, які можуть статись, – у країні накопичують додаткові види опалення, наприклад, деревину, а для захисту електростанцій уже закуплено 1,5 тис. мобільних генераторів і десятки резервних котлів. Для додаткових поставок газу є домовленості з партнерами, а на випадок екстрених ситуацій виділено 1,4 млрд грн.

«Сформовано оперативний штаб, який швидко вирішуватиме будь-які кризові питання. Ми готувалися і готуємось до всіх сценаріїв. І зробимо все можливе, щоб цієї зими українці були з теп­лом, світлом та водою», – сказав Денис Шмигаль. Він також додав, що держава допоможе з оплатою комунальних послуг усім, хто цього потребуватиме. На субсидії в цьому опалювальному сезоні передбачено близько 37,9 млрд грн.

РІЗНІ СЦЕНАРІЇ

Мешканці тих населених пунктів, які постійно перебувають під обстрілами, цієї зими можуть відчути пере­бої з постачанням світла, води чи тепла, та нині на місцях влада швидко відновлює і ремонтує мережі, а комунальні служби будуть так працювати й надалі. Дніпропетровщина завершила технічну підготовку до опалювального сезону. Комунальники проробили різні сценарії, аби в разі аварійних ситуацій якомога швидше усувати наслідки.

«Підготували для опалення котельні, житлові будинки, соціальні об’єкти. Підсилили бригади енергетиків, аби в разі аварійних ситуацій вони швидко лагодили мережі. Загалом в області майже 300 таких команд», – сказав перший заступник голови обласної військової адміністрації Володимир Орлов.

У 9 громадах, що перебувають під постійними ворожими обстрілами, планують розгорнути пункти обігріву. Їх облаштують у Криворізькому, Нікопольському, Синельниківському районах. Нині комунальники обстежують і лагодять водогони, газові та теплові мережі в усій Дніпропетровщині. Їхню роботу контролюють спеціальні координаційні штаби. Аби оперативно реагувати на аварійні ситуації, підприємства запасаються необхідним. Труби, насоси, засувки – усе для усунення поривів та ушкоджень. Комунальники спільно з надзвичайниками проводять тренування та вчаться оперативно реагувати на аварійні ситуації. Загальний же рівень готовності регіону до початку холодів – 96%.

УТЕПЛІТЬ КІМНАТУ

У Міністерстві розвитку громад і територій нагадують власникам квартир та будинків, що з початком опалювального сезону, аби в кімнаті було тепліше та витрачалось менше газу на опалення будинку, потрібно від батареї відсунути меблі, а за обігрівальні «елементи» поставити тепловідбивний екран. Також, щоб краще тепло потрапляло в кімнату, слід звільнити батареї від штор; щільно заліпити скотчем та, можливо, утеплювачем щілини у вікнах; перевірити, чи немає у кімнаті протягів через двері. У під’їздах багато­квартирних будинків слід закрити вікна та щільно зачиняти двері. Це допоможе зберегти тепло.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото із відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору