Вересень – це час винограду. Це найсмачніше дарування природи та джерело вітамінів. У виноградних кісточках містяться антиоксиданти, а це запорука молодості. Але чи весь виноград однаково корисний? Дієтологи розповіли про його шкоду та користь. Про це повідомляє “Країна здоров’я” з посиланням HealthLine.
Сорти білого та червоного винограду мало чим відрізняються за складом. Деякі відмінності все ж таки є.
Червоні сорти винограду рекомендовано вживати, якщо:
– рекомендована профілактика хвороб нирок;
– необхідно зміцнити серце;
– необхідно підняти рівень гемоглобіну;
– потрібно поліпшити зір.
У червоному винограді велика концентрація калію, заліза та кальцію. Тому він кращий за багато вітамінів. Користь ягід полягає ще й у тому, що вітаміни та мінерали натурального походження засвоюються організмом на 90%. Якщо ми візьмемо найдорожчий вітамінний комплекс в аптеці, він не дасть таких результатів.
Синтетичні вітаміни (отримані лабораторним шляхом) організм засвоює лише 50%. Тому смачна стигла ягода принесе більше користі. Однак не всі можуть їсти червоний виноград. Через великий вміст у шкірці пігменту, деякі люди можуть виявляти алергічну реакцію.
Білі сорти винограду корисні людям, які:
– страждають від запалення жовчного міхура;
– мають проблеми з сечовим міхуром;
– часто хворіють на ГРВІ.
Також вживання білого винограду – це ефективна профілактика раку молочних залоз.
Рожеві сорти дуже підступні. На смак вони нагадують білий виноград, але за складом ближче до червоного через наявність у ньому пігменту.
Лікарі нагадують, у цій ягоді високий вміст природного цукру – фруктози. Тому людям із цукровим діабетом та надмірною вагою краще прибрати виноград із раціону або замінити його родзинками. Висушений виноград однаково корисний для всіх: дорослих та дітей.
фото із відкритих джерел