Ліцеї та гімназії Дніпропетровщини підлаштували харчування під реалії війни. Система, як і формати навчання, різна. Десь обіди учням привозять кейтерінгові компанії. Десь готують на шкільних кухнях.
Більшість закладів, які працюють онлайн або у змішаній формі, організували кейтеринг. Учням готують спеціальні ланч-бокси. Контейнери школярі можуть взяти із собою до укриття.
Є варіант опорної кухні. Це коли в одному населеному пункті, наприклад, три навчальні заклади. В одному готується їжа й доправляється до сусідніх. Ще використовують аутсорсинг. Залучають компанії, які готують обіди дітям на шкільних кухнях.
У невеликій частині закладів діти не харчуються. Там уроки сплановані так, що на заняттях учні знаходяться лише кілька годин.
Перед початком навчального року фахівці Держпродспоживслужби залучались до комісій, які обстежували ліцеї та гімназії. Перевіряли стан їх готовності. Деякі мали порушення. Але всі недоліки усунули.
Реформа шкільного харчування продовжується й зараз, під час повномасштабної війни. Виключені шкідливі продукти, газовані напої, обмежена кількість солі, цукру, жирів в стравах. Усе направлене на формування здорових харчових звичок.