Торік навесні ціни на овочі неприємно здивували мешканців Дніпра. Нинішнього року, за прогнозами дніпровських експертів, стрибка цін очікувати не варто, навпаки, продукції на ринку достатньо, що може навіть знизити її собівартість.
Урахували досвід
Стрімке подорожчання борщового набору навесні 2019 року було зумовлено тим, що запаси в сховищах швидко скоротились, і Україна була змушена імпортувати овочі з інших країн. Тож аграрії врахували торішній досвід та вдосталь засіяли поля цибулею й капустою. Овочі вродили добре, на радість покупцям та на збитки продавцям.
«Розчарування фермерів — це капуста, торік її гуртова ціна складала 8,50 грн, нині ж віддають по 2,30 грн за 1 кг. Немає жодних перспектив, що вона подорожчає — експорт неактивний, а запасів чимало. Нині на ринку дуже багато капусти другого сорту, її гуртова ціна — 2 грн за 1 кг, вона менш якісна і збиває ціну. Через це аграрії не можуть підвищити ціну на моркву та буряк. Якщо порівнювати ціни, то за останній місяць вартість моркви й буряка збереглася, натомість капусти — знизилась», — говорить керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв.
За його словами, картопля цієї весни також порадує українців здешевленням. За місяць її ціна зменшилась на 6 грн і за 1 кг складає 10 грн. У квітні вартість продовжуватиме знижуватись майже до 7 грн за 1 кг. Слід зауважити, що в Україні 97% картоплі вирощується в господарствах, і тільки 3% — це професійні виробники. «Багато овочівників, хто вирощує картоплю у себе в господарствах, вирішили не витрачати кошти на нове насіння та захисні засоби і, як наслідок, отримали поганий урожай. Тому вони пішли за картоплею на ринок, а це спонукало гуртові компанії до підвищення цін та імпорту продукції. Зараз уже цей досвід урахований, виробники закуповують насіння та засоби, що виходить трохи дорожче, але врожай гарантований», — вважає Олександр Хорєв.
Піст не вплине
Як зазначив експерт, кардинальних цінових змін на ринку овочів, навіть із настанням посту, не передбачається. «Ціни підвищаться, якщо попит переважатиме пропозицію. Вони можуть дещо зрости наприкінці сезону, у травні. Тоді люди готові платити трохи більше, бо розуміють, що незабаром буде новий урожай і вартість овочів знизиться, тобто немає паніки на ринку», — зазначає Олександр Хорєв.
Єдиний фрукт, який звичний та доступний для українців протягом року, — яблуко, за прогнозами експерта, трохи додасть у ціні. В 2019 році аграрії зібрали не такий гарний урожай, як раніше, мали експортні домовленості з ринком Європи, тож багато першосортних фруктів «поїхали» до ЄС, а все інше — залишилось у державі. Зараз супермаркети пропонують переважно другий сорт продукції. «З якісним яблуком маємо проблеми, ще місяць тому гуртова ціна першого сорту складала 12 грн за 1 кг, нині вже — 13, і важко передбачити, на скільки ще подорожчає», — підсумував Олександр Хорєв.
Анастасія Нефретова, фото pixabay