Ольга Антонова: «Ми орієнтуємося на проактивну молодь, яка бажає щось змінити в цьому світі»

конкурс політологія_Дніпро

Ольга Антонова: «Ми орієнтуємося на проактивну молодь, яка бажає щось змінити в цьому світі»

29 Березня 2023 Новини, Регіон

Цими днями у Дніпрі кафедра публічного управління та митного адміністрування Університету митної справи та фінансів оголосила конкурс науково-дослідних робіт з політології для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів шкіл та форм власності України, а також для випускників коледжів 2021-2022 та 2022-2023 навчальних років. Підготовка майбутніх політологів за освітньою програмою «Прикладна політологія» ведеться в університеті з 2022 року.

З проханням детальніше розповісти про цей конкурс ми звернулися до Ольги Валеріївни Антонової – доктора наук з державного управління, політологині, завідувачки кафедри публічного управління та митного адміністрування УМСФ, академіка Академії політико-правових наук України, членкині громадської організації «Асоціація аналітиків політики».

– Ольго Валеріївно, дозвольте почати із запитань, які, мабуть, найбільше цікавить школярів, студентів коледжів, яким цікава тема конкурсу: Ви приймаєте роботи від усіх бажаючих, які входять до категорій, зазначених у запрошенні? Якщо, наприклад, у когось низькі бали в школі чи коледжі, то зможе він чи вона взяти участь?

– Звичайно, участь у конкурсі може взяти будь хто, не зважаючи на середній бал. Тобто ми відкриті для всіх, хто бажає взяти участь у конкурсі.

– На Ваш погляд, які базові знання повинні мати учасники конкурсу? Чи тільки цікавість до політики, натхнення і працелюбність?

– Напевно, насамперед, має бути енергія, мотивація до лідерства, бажання щось змінити в цьому світі в тих умовах, у яких ми перебуваємо зараз в Україні. Також повинна бути схильність до аналітичного мислення, вміння працювати з фактами, аналізувати дані та бути готовим працювати з величезними обсягами інформації. Окрім цього – це комунікації з різними людьми, різних рівнів, різних народів, представників різних соціальних спільнот як міжнародного рівня, так і місцевого. Ми орієнтуємося на проактивну молодь у громадському сенсі.

– Конкурсантам запропоновано цікаві напрями їх науково-дослідних робіт. Окремі назви цих напрямів перегукуються з темами рефератів з політології за спорідненою тематикою, які легко можна знайти в інтернеті. Це така підказка, про що написати? І що оцінюватиметься вище: ретельність юних дослідників в опрацюванні наукової літератури чи їх креативність, власне бачення запропонованих тем?

– Ні, це не підказка, це – напрями дослідження, які можна взяти у будь-якому аспекті, тобто якщо ми говоримо про світові політичні процеси, ми можемо взяти такі як: «Проблема клімату і політичні наслідки, які ця проблема викликає в світі». Відповідь на друге запитання така: буде насамперед оцінюватись ретельна обробка даних, креативний підхід, незвичне власне бачення ситуацій за обраною проблематикою, і будуть вітатися всі пропозиції, які учасники будуть формувати у своїх висновках.

– Конкурс проводиться в два етапи. Чим вони особливі та відрізняються?

– Перший етап відбувається до 19 квітня, він орієнтований на подання заявки в онлайн режимі. Далі до 20 квітня приймаються роботи учасників і ми можемо до 1 травня вже переглянути роботи і зробити висновки, визначити учасників другого етапу. На другий етап – 12 травня, запросимо конкурсантів, які пройдуть перший етап відбору конкурсних робіт, в університет офлайн і онлайн для захисту представлених досліджень.

– А якщо учні зараз за кордоном, але планують повернутися до України, то чи можливо таке, щоб вони взяли участь у конкурсі?

– Так, у нас реєстрація на участь в онлайн режимі через гугл-посилання. Також у нас заплановано на другий етап, якщо конкурсна робота успішно долає перший, онлайн супровід, тобто учасник конкурсу зможе онлайн захистити свою роботу, подану на конкурс.

– Переможці конкурсу, вказано в інформаційному листі про конкурс, будуть рекомендовані до зарахування за спеціальністю «Політологія» до Університету митної справи та фінансів, Це означає, що вони вже майже вступили і складати НМТ їм буде не потрібно?

– Це не так. НМТ є головним елементом вступу на будь-яку спеціальність. На спеціальність «Політологія» передбачено складання НМТ, окрім обов’язкових – української мови та математики, з історії України та англійської мови, тому бажано, щоб абітурієнт – учасник конкурсу, передбачив це у своїх планах. Що стосується гарантованого вступу, то ні, всі вступають за результатами складання НМТ, єдине, що в умовах рівнозначної конкурсної ситуації абітурієнтів буде надано перевагу авторам найкращих конкурсних робіт і відповідно їх бали будуть враховані.

– Ольго Валеріївно, уявіть, а якби Ви зараз були не організаторкою, а учасницею цього конкурсу, то яку б тему обрали для своєї науково-дослідної роботи?

– Дякую за складне запитання. Насправді я б обрала напевно «Політичне прогнозування і політична аналітика», оскільки ця тема завжди цікавила мене. Як казав один мій вчитель: «Ти дійсно думаєш, якщо подивишся у колодязь, то зрозумієш, що відбувається в небі, там, де зірки»? Мені здається, що політичне прогнозування і аналітика – це актуально і водночас захоплююче цікаво. Політичні процеси дуже добре піддаються різного виду аналізу, моделюванню, тобто певні події і їх наслідки ми можемо спрогнозувати за три роки, за рік до настання цих подій. Наприклад такими проблемами займаються різні науково-дослідні інститути, які є наступним рівнем після нашого університету.

Інтерв’ю провів Микита Сємьонов,
студент УМСФ спеціальності «Журналістика»
Фото: Дар’я Любарська,
студентка УМСФ спеціальності «Журналістика»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору