З дитинства нам втовкмачували, що суп – обов’язкова складова повноцінного обіду. “Спочатку суп, потім десерт” – правило, з яким виросло не одне покоління.
Але чи дійсно перші страви настільки незамінні, чи це просто звичка, що закріпилася в нашій культурі?
За словами дієтологів, щоденне споживання супів не є обов’язковою умовою здорового харчування, якщо це спеціально не призначено гастроентерологом. Для організму значно важливіше отримувати збалансований набір поживних речовин – крупи, овочі, м’ясо або рибу. А чи надходять вони з перших страв або інших джерел – вторинне питання.
Втім, якісно приготований суп дійсно має ряд корисних властивостей:
- Знижує механічне навантаження на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту
- Швидше та легше засвоюється організмом
- Допомагає зігрітися в холодну пору року
- Забезпечує організм необхідними харчовими волокнами
Оптимальною частотою споживання перших страв фахівці вважають 2-3 рази на тиждень. Однак можна орієнтуватися і на власні відчуття, адже потреби організму індивідуальні.
При приготуванні супів важливо дотримуватися кількох правил:
- Споживати їх теплими, а не гарячими
- Використовувати для варіння другий або навіть третій бульйон
- Готувати овочі під закритою кришкою для збереження вітамінів
- Вибирати для бульйонів нежирні сорти м’яса (курка, індичка, яловичина)
- Пам’ятати, що супи-пюре досить калорійні та можуть сприяти набору зайвої ваги
М’ясо кролика спеціалісти рекомендують навіть при захворюваннях шлунково-кишкового тракту як особливо дієтичний варіант для приготування бульйонів.
Отже, не варто сліпо дотримуватися традиції щоденного споживання супів – важливіше забезпечити організм різноманітним і збалансованим харчуванням, частиною якого можуть бути і якісно приготовані перші страви.
Читайте також: Як правильно готувати суп: поради лікаря для максимальної користі
Фото з відкритих джерел