Як правильно обідати, щоб не набрати зайвої ваги: поради експертів

Як правильно обідати, щоб не набрати зайвої ваги: поради експертів

26 Жовтня 2025 Здоров’я, Новини

Обід – найважливіший прийом їжі протягом дня, який має становити близько 40% добового раціону. Дієтологи розповіли, яким має бути ідеальний обід, щоб забезпечити організм енергією та не набрати зайвої ваги.

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram!

Оптимальний час для обіду

Ідеальний час для обіду – з 12 до 14 години дня. Пізніший прийом їжі може призвести до переїдання і набору зайвої ваги. Саме в цей проміжок організм найкраще засвоює поживні речовини та перетворює їх на енергію, а не відкладає у вигляді жирових запасів.

Формула правильного обіду

Обід має становити приблизно 40% добового раціону. Дієтологи рекомендують дотримуватися оптимального співвідношення поживних речовин:

  • жири – 10%
  • білок – 50%
  • клітковина, зелень, овочі та крупи – приблизно 40%

Що їсти на обід: джерела білка

На обід добре підійдуть продукти, багаті на білок: червоне м’ясо, нежирна риба, курка, індичка, креветки, кальмари, гарбузове чи соняшникове насіння. Білок необхідний для відновлення м’язів, підтримки імунітету та тривалого відчуттяситості.

Корисні жири для обіду

Хороші жири на обід – це оливки, сир, кокосові продукти, кедрові та волоські горіхи, гарбузове насіння, насіння чіа, мигдаль, фісташки. Ці продукти містять незамінні жирні кислоти, які підтримують здоров’я серцево-судинної системи та покращують засвоєння вітамінів.

Клітковина – основа здорового обіду

Оптимальна клітковина на обід – це печериці, гливи, опеньки, брюссельська та цвітна капуста, броколі, шпинат, болгарський перець, а також цибуля. Клітковина покращує травлення, підтримує здоров’я кишківника та допомагає контролювати рівень цукру в крові.

Калорійність та десерт

За калорійністю сніданок та обід мають бути приблизно однаковими. Також після обіду дозволено з’їсти невелику порцію солодкого – найкраще віддати перевагу фруктам та ягодам, які забезпечать організм вітамінами без зайвих калорій.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете зробити свій обід не лише смачним, а й максимально корисним для здоров’я.

Анастасія Ковальчук,
фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Більше на нашій сторінці у Facebook та каналі в YouTube!
Прокрутка до верху