Ранкова кава на голодний шлунок може зашкодити здоров’ю. Експерти пояснили, чому не варто пити каву одразу після пробудження та в який час цей напій буде найкориснішим.
Кортизол і ранкова кава – небезпечне поєднання
Гормон стресу кортизол піднімається у певні години доби. Його пік припадає на період з 8 до 9 ранку. Тому якщо в цей час людина вип’є на голодний шлунок каву, то відчує нервову перенапругу та тривогу.
Крім того, вживання кави в ранковий час призводить до припинення вироблення кортизолу, який природним чином пробуджує організм і бадьорить людину. Внаслідок цього відбуваються серйозні гормональні порушення, які можуть негативно вплинути на загальний стан здоров’я.
Оптимальний час для кави
Експерти рекомендують вживати каву з 10 до 12 години та з 14 до 17 години. Тільки в ці проміжки часу ви отримуватимете максимальну користь від напою, не порушуючи природні біоритми організму.
Міцність кави має значення
На вироблення кортизолу впливає міцна кава, а серотоніну – слабка. Тому вживати міцний напій краще з їжею, що стимулює вироблення серотоніну – «гормону щастя». Ідеальними продуктами-супутниками для міцної кави є вівсяна каша, інжир або фініки.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете насолоджуватися улюбленим напоєм без шкоди для здоров’я та гормонального балансу.
Марина Кузнецова,
фото з відкритих джерел
«Здорове харчування», Днепр сейчас, Підгородне, Підгороднє, Украина сегодня, біоритми організму, гормон стресу, гормональний баланс, кава вранці, кава на голодний шлунок, коли пити каву, кортизол і кава, міцна кава, новини, новини Підгородне, новости Днепра, новости Украины, новости области, оптимальний час для кави, ранкова кава шкода, серотонін
