Чи справді варена морква корисніша за сиру?

морковка

Чи справді варена морква корисніша за сиру?

23 Січня 2021 Корисно, Новини

Чи знаєте ви, що варена морква забезпечить вас куди більшою дозою поживних речовин, ніж сира? Наприклад, бета-каротин, що міститься у моркві, краще засвоюється людським організмом саме у вареному вигляді. Це підтвердило дослідження, опубліковане в Journal of Agriculture and Food Chemistry, пише Жіночий світ.

Коли мова йде про приготування овочів, більшість людей переконані, що термообробка знижує вміст поживних речовин у них. І для більшості овочів це абсолютно справедливо. Однак, не для моркви. Каротиноїд під назвою бета-каротин стає доступнішим для засвоєння організмом після впливу високих температур. Бета-каротин – це провітамін вітаміну А, поживної речовини, яка має велике значення для здоров’я шкіри, волосся та очей.

Ви можете злегка обсмажити моркву на середньому вогні, поки вона не стане м’якою. Так як вітамін А та бета-каротин належать до жиророзчинних вітамінів, вони не руйнуються навіть під впливом високих температур. Коли вариться морква, клітинні стінки тканин рослини розм’якшуються, що полегшує засвоєння нашою травною системою бета-каротину. Моркву можна готувати навіть після подрібнення.

Це не означає, що ви взагалі не можете їсти сиру моркву. Морква має корисні властивості, яку ви можете отримати, споживаючи її у різних формах. Сира морква широко використовується для приготування салатів та соків, особливо в зимові місяці. Вона багата на клітковину, вітамін К1 та калій. В той час як клітковина підтримує здорове травлення, калій знижує високий кров’яний тиск, а також захищає від появи каменів у нирках. Морква також містить лютеїн, який знижує ризик утворення катаракти.

Ви можете включити моркву у свій раціон різними способами. Вона може входити до рецептів супів, рагу, котлет, запіканок, салатів, пирогів, тощо. Існують навіть десерти, які готуються на основі моркви, оскільки це один з овочів, які мають солодкуватий смак від природи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору