Якщо різати їжу на дрібні шматочки, можна ефективніше стежити за своєю вагою, вважають вчені з Університету Арізони (США).
Перед вами висококалорійний шматок тортика? Спробуйте розділити його на дрібні частини, і вам не захочеться з’їсти все і відразу.
Про цей цікавий феномен психологів з Університету Арізони змусили задуматися… тварини. Наприклад, ще в 1989 році вчені проводили експерименти з пацюками в лабіринті.
Їжу для них розділили на дві частини: в одному кінці лабіринту лежали 300 г корму, а в іншому – 4 шматочки по 75 г. Гризуни віддавали перевагу дрібнішим шматочкам і потім, вже в клітинах, воліли корм у гранулах, а не цілісний шматок їжі, при цьому з’їдали вони менше.
Спираючись на результати цього та інших дослідів, арізонські психологи припустили, що це правило (маніпулювання сприйняттям) може бути загальним і для інших живих організмів, включаючи людину.
Вони запросили для експерименту 300 студентів, кожному пропонували один бублик (цілий або розрізаний на 4 частини). Через двадцять хвилин студентам роздали безкоштовний обід, кожен міг з’їсти стільки, скільки хоче.
Ті учасники експерименту, чий бублик був розділений на 4 частини, їли менше, в цілому вживали менше калорій і раніше повідомили про те, що ситі. А ті, хто з’їв цілий бублик, контролювали свій апетит з меншим успіхом.
Отже, простий трюк з розміром шматочків їжі може допомогти вам контролювати апетит та схуднути. Спробуйте!
фото з відкритих джерел