У травні 2024 року середні ціни на продукти харчування в Україні зросли на 0,9% порівняно з квітнем. Водночас, за останній рік продукти подешевшали на 0,5%, про що свідчать дані Державної служби статистики.
За минулий місяць найбільше подорожчали фрукти – на 10,4%, овочі – на 1,3%, риба та рибопродукти – на 0,9%, хліб – на 0,8%, хлібопродукти – на 0,7%, цукор – на 0,6%, макарони – на 0,5%, м’ясо та м’ясопродукти – на 0,4%, олія – на 0,4%, сир та м’який сир – на 0,2%. Ціни на олію залишилися без змін.
Водночас яйця подешевшали на 14,3%, молоко – на 1,5%, а безалкогольні напої – на 0,1%.
Наприкінці 2023 року зростання цін на продукти в Україні різко сповільнилося завдяки рекордному врожаю та проблемам з експортом через західний кордон.
За прогнозами Національного банку України (НБУ), інфляція в найближчі місяці буде помірно прискорюватися. До середини літа вона повернеться до цільового діапазону (5% ±1 п.п.), а потім перевищить його.
Ці дані показують важливі тенденції на ринку продовольчих товарів і допомагають споживачам і виробникам адаптуватися до змін у цінах та економічній ситуації в країні.
фото з відкритих джерел