У списку найкорисніших продуктів для організму морква посідає почесне перше місце. Експерти одностайно рекомендують включати цей яскравий овоч до щоденного раціону, щоб захистити себе від низки недуг, особливо тих, що стосуються шлунка та загального стану шлунково-кишкового тракту. Крім того, морква є справжньою скарбницею вітамінів.
Універсальність моркви: від салатів до соків
Цю “помаранчеву красуню” можна споживати в різний спосіб. Вона чудово смакує у сирому вигляді – просто потерті з додаванням сметани чи йогурту, або ж як інгредієнт у салатах, супах, рагу та інших гарнірах. З моркви також можна приготувати корисне пюре чи освіжаючий свіжий сік.
Морква як ліки: від запору до діареї
Морква демонструє свої цілющі властивості при різноманітних проблемах травлення. Так, морквяний сік у поєднанні зі шпинатом та лимонним соком ефективно допомагає при запорах та очищає кишківник. А ось морквяний суп є незамінним при діареї, адже він запобігає зневодненню та поповнює нестачу сірки, магнію та інших ключових мінералів в організмі.
Експерти особливо відзначають здатність моркви справлятися з такими проблемами травлення, як розлад шлунка, виразкова хвороба, гастрит, діарея та целіакія.
Вітамінний коктейль та секрети засвоєння
Морква є багатим джерелом провітаміну А, а також вітамінів С, D, E, K, B1 та B6, біотину, калію, кальцію, магнію, фосфору, органічного натрію та багатьох мікроелементів. Для того, щоб усі ці вітаміни засвоювалися якнайкраще, є одна важлива порада: їжте моркву у поєднанні з жирами. Наприклад, терту моркву бажано заправити невеликою кількістю сметани чи олії. До морквяного соку теж додайте чайну ложечку оливкової або іншої олії. До слова, у більшості закладів харчування, де подають свіжовичавлені соки, до морквяного чи морквяно-яблучного соку вам обов’язково запропонують заправити його олією.
Морква для краси та боротьби з хворобами
Окрім здатності до загального оздоровлення організму та покращення зовнішнього вигляду, морква має ще одну важливу перевагу. Якщо ви відвідуєте солярій, обов’язково після цього випийте склянку свіжовичавленого морквяного або морквяно-яблучного соку – це закріпить і посилить засмагу.
Цей чудовий овоч також допомагає в боротьбі з ожирінням, зараженням крові, хворобами ясен, безсонням, запаленнями нирок, печінки, жовчного міхура, хворобою Альцгеймера, колітом, виразкою та болісним сечовипусканням. Тож не забувайте про моркву у своєму щоденному раціоні!
фото з відкритих джерел