Які продукти впливають на якість сну

сон

Які продукти впливають на якість сну

18 Жовтня 2022 Здоров’я, Новини

Здоровий сон має вирішальне значення як для психічного, так і для фізичного благополуччя, проте, багато людей не висипаються. Терапевт Тамара Іллінська зауважила, що на якість сну можуть впливати продукти та напої, які вживаються ввечері. Кофеїн та алкоголь є головними винуватцями труднощів із засипанням, і навіть овочі можуть заважати гарному сну, надмірно стимулюючи мозок чи перевантажуючи травну систему, про це пише “Жіночий Світ“.

Ось деякі корисні продукти, які стимулюють мозкову активність та заважають засипати:

Селера. Цей корисний у багатьох відношеннях овоч, що складається в основному з води, має сечогінну дію, яка може збільшити потребу в сечовипусканні вночі. Надлишок рідини перед сном сприяє сечовипусканню, що турбує сечовий міхур під час сну. При такому пробудженні у людини підвищується рівень адреналіну, а його значна концентрація в крові асоціюється з ризиком серцево-судинних захворювань.

Помідори та сир. Багаті амінокислотою під назвою “тирамін”, вони можуть підтримувати неспання організму, викликаючи вивільнення норадреналіну в мозку. Тирамін є відомим у медицині стимулятором мозкової активності. Крім цього, він має властивість збільшувати частоту серцевих скорочень за рахунок звуження судин.

Ця амінокислота присутня ще у витриманих сирах, таких як чеддер, грюєр і пармезан: їх вживання також може підвищувати частоту серцевих скорочень.

Продукти із кислотами. Багатьом здається: з’їсти перед сном яблуко – гарна ідея. Але кислоти можуть сильно дратувати слизову оболонку шлунка, підвищувати кислотний рівень pH в організмі, викликати печію та кислотний рефлюкс, і все це заважатиме сну.

Продукти з клітковиною. Броколі, будучи суперкорисною, містить багато розчинної клітковини, яка може бути занадто важкою для травної системи. Що довше організму потрібно перетравлювати їжу, то більше часу йому потрібно, щоб заснути, попереджає терапевт.

Бобові, насичені клітковиною, можуть викликати здуття живота, чим також здатні порушити сон.

Фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору